Vuoden maisemateko -kilpailu nostaa esiin itsenäisyyden merkkejä maisemassa

13.03.2017

Vuoden maisemateko valitaan nyt kolmatta kertaa. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kilpailun teemana on ”itsenäisyyden merkit maisemassa”.

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä kilpailussa myönnetään maakunnallisia Vuoden maisemateko -tunnustuksia, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta. Kilpailu on osa juhlavuoden virallista ohjelmaa. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on kilpailun suojelija.

Kerro maisemasta, hoida kulttuuriympäristöä

Itsenäisyyden merkit maisemassa -teemaa on lupa toteuttaa vapaasti. Vuoden maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja, historiaa, tapahtumia ja ominaispiirteitä, lisää yhteisöllisyyttä tai edistää kohteen säilymistä myös tuleville sukupolville.

Vuoden maisemateko voi esimerkiksi olla rakennusten tai rakennelmien kunnostusta tai kulttuurihistoriallisesti keskeisen alueen hoitoa tai hoidon suunnittelua tai maisemanhoidollista kasvillisuuden harventamista. Pohjois-Pohjanmaan rantaniityt ja -laitumet ovat osa alueemme historiaa ja kulttuuriperintöä, joten niiden kunnostukset sopivat hyvin teemaan.

Aikaisempina juhlavuosina on istutettu Itsenäisyyden puita. Näiden puiden ympäristön- ja maisemanhoito voi olla maisemateko.

Kilpailuun voi osallistua työnäytöksellä, kuten maalinkeitto-, päre- tai niittotalkoilla tai kiviaidankorjausnäytöksellä tai tekemällä historiallisen selvitystyön. Myös aineettomat teot voivat osallistua kilpailuun, kuten kulttuuriympäristöön liittyvän piirteen ja perimätiedon esille tuominen, kirjoitus, artikkeli, esitys, valokuvanäyttely tms.

Vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaan maisemateoksi valittiin Pyhännän Tavastkengän Kurkelanjärven kosteikon ja Ala-Kurkelan rantalaitumen kunnostus ja vuonna 2015 Pulkkilan kotiseutumuseon kunnostus.

Kilpailuohjeet

Kilpailuaika päättyy 30.9.2017.

  • Lähetä kuvailu maisemateosta, työn tekijöistä ja perustelut työn merkityksestä Oulun piirikeskuksen maisema-asiantuntijalle (yhteystiedot alla).
  • Liitä mukaan valokuvia ja mahdollisia lehtileikkeitä.
  • Alueelliset maisemateot valitaan loka-marraskuussa 2017.
  • Valtakunnallinen voittaja julkistetaan Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen varsinaisessa kokouksessa 23.11.

Maa- ja kotitalousnaiset on ruuan, maiseman ja yrityspalveluiden asiantuntijajärjestö sekä 50 000 maaseutuhenkisen aktiivinen verkosto. Maa- ja kotitalousnaisten 70 asiantuntijaa työskentelee 11 piirikeskuksessa yhteistyössä ProAgria Keskusten kanssa. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on järjestön valtakunnallinen keskusjärjestö.

MKN Maisemapalvelut tarjoaa monipuoliset maiseman- ja luonnonhoitoon liittyvät suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut. Edistämme avoimen kulttuurimaiseman hoitoa, maatalousluonnon monimuotoisuutta ja rantojen kunnostamista.

www.maajakotitalousnaiset.fi
www.facebook.com/maajakotitalousnaiset
www.facebook.com/oulunmaajakotitalousnaiset

Lisätietoa:

Lisätietoa:

Kalle Hellström
maisema-asiantuntija
puh. 043 825 5253
kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu
PL106, 90101 Oulu

www.maajakotitalousnaiset.fi/vuodenmaisemateko
#vuodenmaisemateko #suomi100

Mediakuvat


Vuoden 2016 maisemateoksi valittiin Pyhännän Tavastkengän kosteikko- ja maisemanhoitohanke. Kuvassa kansainvälisen työleirin väkeä kesällä 2016. Kuva: Matti Leiviskä  


Pulkkilan museon kunnostus valittiin vuoden 2015 maisemateoksi Pohjois-Pohjanmaalla. Kuva: Kalle Hellström