Pulkkilan kotiseutumuseon kunnostus ehdolla vuoden maisemateoksi

29.09.2015

Pulkkilan kotiseutumuseon kunnostus on Pohjois-Pohjanmaan ehdokas Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisessa Vuoden maisemateko -kilpailussa. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset luovutti tunnustuksen ansiokkaasta kylämaiseman hoidosta ja kotiseututeosta alueelliselle voittajalle, Pulkkilan Seuralle, tiistaina 29. syyskuuta Pulkkilan kotiseutumuseolla.

Viime vuoden marraskuussa kokoontui 30 paikallista miettimään Pulkkilan kotiseutumuseon kunnostusta ja aktivoimaan museota ylläpitävän Pulkkilan Seuran toimintaa. Museon rakennuksille ja ympäristölle oli kunnostustarvetta. Talven aikana kerättiin kunnostukseen varoja ja keväällä päästiin töihin. Museon päärakennuksen vuotava pärekatto korvattiin uudella huopakatolla, aittojen ovia uusittiin, sisätilat puhdistettiin, piha siivottiin roskista ja vesakkoa raivattiin.

- Talkootunteja on kertynyt jo 800, joista yli puolet on käytetty pihan ja rakennusten ulkoiseen kunnostukseen, Pulkkilan Seura ry:n puheenjohtaja Seija Junno kertoo.

Arviointiraatia ilahdutti erityisesti, että eläkeläiset ja eskarilaiset olivat yhdessä muiden kanssa työn touhussa mukana. Näin innostus vaalia perinnettä saadaan siirtymään sukupolvelta toiselle. Museon pihapiiriä siistittiin, sisätilat puhdistettiin pölystä ja esineryhmä käy läpi mittavaa 2 500 esineen kokoelmaa. Kunnostusurakan valmistumista juhlittiin heinäkuun lopulla Pulkkila-päivien yhteydessä museopiknikillä parin sadan kävijän voimin.

Vuoden maisemateko -tunnustus myönnetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Alueellisen valinnan teki asiantuntijoista koottu raati, jossa oli Maa- ja kotitalousnaisten toimihenkilöiden lisäksi Pohjois-Pohjanmaan museon, Pohjois-Pohjanmaan liiton, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan kylien edustajat.

- Alueemme osoitti valtakunnallisestikin tarkasteltuna suurta aktiivisuutta: hienoja ehdotuksia maisemateoksi tuli ympäri maakuntaa yhteensä kahdeksan, raatiin kuulunut Pohjois-Pohjanmaan museon rakennustutkija Juhani Turpeinen kiitteli Pulkkilan museon kunnostajia arvokkaasta teosta. Kotiseutumuseoiden ylläpitoon ei tahdo kunnilla olla enää rahoja. Myös museon kunnostajien vahva yhteisöllisyys sai raadilta kiitosta.

Voittajan valinta ei ollut helppo, sillä myös muut Pohjois-Pohjanmaan maisematekoehdokkaat olivat erinomaisia. Tasavertaisesti jaetulla kakkossijalla olivat Kuusamon Määttälänvaaran kylämaiseman hoito, Utajärven Ahmaksen Lähtevänojan laitumien kunnostus, Temmeksen kylämaiseman kunnostus, Iin Hiastinhaaran kunnostus ja laidunhanke, Pyhännän kirkonkylän maisematyöt, Mankilan Vähäjärven kosteikon rakennusprojekti ja Iin Olhavan Areenan kunnostus.

Koko Suomen voittaja valitaan lokakuussa 2015. Valtakunnallisen valinnan tekee Maa- ja kotitalousnaisten Keskus yhdessä valtakunnallisen raadin kanssa.


Arvokasta vapaaehtoistyötä


- Maa- ja kotitalousnaiset haluaa nostaa kilpailulla esille maakuntien ahkerat yhdistykset, talkoolaiset ja muut toimijat, jotka usein vapaaehtoisesti kohentavat kyliensä maisemaa, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Maija-Liisa Tausta-Ojala sanoo.

Maisema ei säily sellaisenaan ilman pitkäjänteistä hoitoa, vaan siihen tarvitaan yhteistä tahtoa.

- Paikalliset ihmiset tekevät arvokasta työtä suomalaisen maiseman eteen. Hoidettu maisema lisää alueen vetovoimaisuutta ja parantaa asukkaiden viihtyvyyttä, Oulun Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat Kalle Hellström, Taimi Mahosenaho ja Maarit Satomaa kertovat.

Kilpailussa palkittavat pienet ja suuret maisemateot voivat olla esimerkiksi näkymien aukaisemista, raivaamista, rakennusten kunnostamista, luonnon monimuotoisuuden lisäämistä, rantojen hoitoa tai kylämaiseman parantamista.

Muut kilpailuun osallistuneet

Tutustu myös muihin Pohjois-Pohjanmaalla maisemateko-kilpailuun osallistuneisiin kohteisiin täällä.