Vuoden 2019 maisemateko Pohjois-Pohjanmaalla: Vesiruton torjunta Vuotungissa

05.11.2019

Vuoden maisemateko 2019 Pohjois-Pohjanmaalla on Kuusamon Vuotungissa tehty työ vesiruton torjumiseksi. Palkinnon saaja julkistettiin Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä 5.11. Oulussa.

Vuotungin maamiesseuran naisosasto ja yhteisen kalaveden osakaskunta ovat tehneet aktiivista työtä ja sitoutuneet Elodea II -yhteistyöhankkeessa vesiruton torjuntaan. Ruttoa on poistettu nuottaamalla kahdeksasta yhdeksään tonnia. Työ jatkuu vuonna 2020.

Hankkeessa selvitetään ja kokeillaan eri tekniikoita sekä poistetun vihermassan hyötykäyttöä muun muassa maanparannuksessa tai biokaasutuksessa. Vesiruton torjunta on tärkeää juuri Kuusamon alueella, koska laji viihtyy emäksisissä vesissä täyttäen niitä vihermassalla käyttökelvottomiksi.

Vesirutto leviää herkästi ympäröiviin vesialueisiin vesiväylien, veneiden ja kalastusvälineiden mukana. Lajia käytetään muun muassa akvaarioissa, joista se voi levitä luontoon.

Kunniamaininta Raija Kälkäjälle

Pudasjärven Maa- ja kotitalousnaisten Raija Kälkäjää halutaan muistaa Vuoden maisemateko -kilpailun kunniamaininnalla, sillä hän on tehnyt aktiivista työtä vieraskasvien torjunnan tiedottamisessa, käytännön työssä ja yhteistyössä Pudasjärven kaupungin kanssa. Hän on kouluttautunut omaehtoisesti eri torjuntamenetelmiin ja toiminut edelläkävijänä kotikunnassaan.

Vieraskasvillisuuden torjunnassa on keskeistä avoimuus, yhteistyö ja tiedon välittäminen, koska kukaan ei voi yksin hallita haitallisten lajien leviämistä luontoon.

Esimerkiksi lupiinin torjunta juuri pohjoisissa taajamissa on tärkeää, sillä arktisille alueille vievät tiet ovat haitallisten vieraskasvien leviämisreittejä. Pohjois-Pohjanmaalla suuri osa tienvarsialueista on vielä puhtaita lupiinista, niinpä juuri ensimmäisten esiintymien torjunta olisi kustannustehokkainta.

Mukana yhdeksän kohdetta

Maa- ja kotitalousnaiset järjestää Vuoden maisemateko -kilpailun nyt viidettä kertaa. Oulun Maa- ja kotitalousnaisten alueellaan järjestämään kilpailuun ilmoitettiin tällä kertaa yhdeksän kohdetta eri puolilta maakuntaa. Vuotungin ja Raija Kälkäjän lisäksi mukana olivat

  • Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys: pitkäkestoinen ja vaikuttava työ haitallisten vieraskasvien torjunnassa (Pohjois-Pohjanmaan Ympäristötietoisuuspalkinto 2019)
  • Oulun steinerkoulu ja Hietasaaren ja Toppilansaaren asukasyhdistys: pihlaja-angervon poistotalkoot Hietasaaressa
  • Jenni Miettunen: Oulu, Oinaansuo, komealupiinin torjuntaa niittämällä
  • Nokelan asukkaat: Oulun Nokelan asukkaiden ja kumppaneiden tiedotuksellinen jättipalsami talkootapahtuma
  • Facebook-ryhmä: Vieraslajien torjuntajoukot Oulu
  • Seppo Perkiö: Haukiputaan Viikintien ja Paavonpolun risteyksen lupiinin ja kurtturuusun torjuntaa
  • Patelan Martat: Oulun Herukassa jättipalsamitalkoita 2019

Vuotunki kilpailee muiden alueellisten ehdokkaisen kanssa valtakunnallisesta vuoden maisemateosta, joka julkistetaan 21.11. Viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan maisemateko – Mankilanjärven kunnostus ja järvikaislan hyödyntäminen – nousi myös valtakunnalliseksi voittajaksi.

Lisätietoa

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

Taimi MahosenahoLue lisää

taimi.mahosenaho@maajakotitalousnaiset.fi,
040 551 7807

Pudasjärven Maa- ja kotitalousnaiset: Raija Kälkäjä,
0400 126 392

Vuotungin maamiesseuran naisosasto: Ulla Käkilehto,
040 760 2659

Mediakuvat

Talkookuvat: Vuotungin maamiesseuran naisosasto