Viskaalin tila on Pohjois-Pohjanmaan Maistuva maaseutu -yritys

12.11.2019

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset on valinnut kolmannen kerran Pohjois-Pohjanmaan Maistuva maaseutu -yrityksen, joka vuonna 2019 on Viskaalin tila Muhokselta.

Yritys valittiin avoimella nettikyselyllä. Valinnassa painotettiin Maa- ja kotitalousnaisten keskeisiä teemoja. Miten yritys huomioi lähiraaka-aineiden käytön ja miten elämyksellisyys toteutuu yrityksen tuottamissa ruokapalveluissa? Millä eri tavoilla yritys huomioi ympäristöään ja toteuttaa kestäviä valintoja tai toteuttaa kiertotaloutta?

Lisäksi pyydettiin perusteluja siitä, miten maaseutuympäristö ja -maisema on huomioitu yrityksen toiminnassa. Muita huomioituja asioita olivat yrityksen paikallinen ja alueellinen verkostoituminen sekä yhteistyö. Lisäksi vastaajat saivat esittää muita huomioitavia asioita.

Viskaalin tilalla on lähialueita palveleva teurastamo ja tilamyymälä. Kaikki tuotteet tehdään lähiraaka-aineista. Viskaalin on Oulujokilaakson vanhimpia tiloja, joka historiansa aikana on vaikuttanut monella tavalla lähialueen yhteisöön.

Tilamyymälä Muhoksella on mielenkiintoinen käyntikohde lähempää ja kauempaa tuleville matkailijoille. Tilaa ympäröivää maisemaa on kehitetty ja muokattu pitkäjänteisesti. Tilamyymälä on navetan ja karjan laitumien välittömässä läheisyydessä.

Vierailijat pääsevät lähelle maatilan arkea ja tuotantoympäristöä myymälässä asioidessaan. Lisäksi tilalla järjestetään yleisölle avoimet maalaispäivät. Tilan eläimet ilahduttavat Kainuuntien kulkijoita kesäaikaan.

Maukasta lähiraaka-aineista

Viskaalin tila pyrkii tuottamaan maukasta, puhdasta ja laadukasta raaka-ainetta liharuokiin mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti. Tilalla valmistellaan kokonaan kiertotalouteen siirtymistä omalla biokaasulaitoksella.

Hankintaketjun kuljetukset pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä. Toiminnassa hyödynnetään myös mahdollisimman paljon kierrätettävää tavaraa niin koneista ja laitteista työvaatteisiin ja toimiston kalustukseen.

Tuotannossa on pyrkimyksenä teuraseläinten ruhojen mahdollisimman monipuolinen käyttö. Viskaalin on tunnettu lähilihabrändi Oulun seudulla. Asiakkaitakin kannustetaan monipuolisempaan raaka-aineen hyödyntämiseen Lihamestarin vinkit -neuvoilla: reseptit, lihan käsittelyn neuvot, ruhon osien käyttö. Yrityksessä kehitetään uusia tuotteita jatkuvasti. Toimintaa on kuvattu monipuolisesti asiakkaille.

Työn kulmakivenä avoimuus

Viskaalin tila tekee yhteistyötä lähialueen muiden lähiruokatuottajien kanssa ja tilateurastamo palvelee lähialueen lihantuottajia. Tila on merkittävä työllistäjä suoraan ja välillisesti. Yritys tekee tiivistä yhteistyötä myös ravintoloiden kanssa muun muassa raaka-aineen toimittamisessa ja tuotekehityksessä.

Yrityksen kotisivut ovat informatiiviset, ja myös yrittäjäpariskunta ja työntekijät esitellään sivuilla. Yrityksen sivuilla on rohkeasti perusteltu toimintaa ilmastonäkökulmasta ja kerrottu toimenpiteistä, miten ympäristöasioihin reagoidaan ja toimintaa mukautetaan ekologisemmaksi ja kestäväksi. Yritystoiminnan perheyritystausta näkyy ja yrittäjäpariskunta on nostettu konstailemattomasti esiin.

Tilan blogi, joka kerto Viskaalin kuulumisia sekä emännän reseptikokeiluja ja mietteitä ruuasta, ruuanlaitosta, maaseudusta ja ajankohtaisista ilmiöistä, tuo hauskan persoonallisen lisän yrityksen brändiin ja toimintaan. Lisäksi yritys on aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoa

Arja KeränenLue lisää

Maistuva maaseutu -yrityksen valinta:
arja.keranen@maajakotitalousnaiset.fi,
040 743 9731

Viskaalin tila:
tuula.kukkola-raina@viskaalin.fi,
040 725 3310