• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Visiosta voimaa ja suuntaa tekemiselle
 • 16.10.2017

  Visiosta voimaa ja suuntaa tekemiselle

  Mihin me ollaan menossa? Mitä me toiminnallamme oikein tavoitellaan? Miten sinne päästään? Millaisia arvoja haluamme edustaa?

  Toiselle tällaiset pohdinnat saattavat kuulostaa suureellisilta: ”Miks meidän pitäis tämmösiä miettiä?” Toiselle ne kuulostavat puolestaan itsestään selvyyksiltä: ”Taasko tätä samaa jumppaa, kyllä me nää tiedetään!”.

  Tiedättekö varmasti kaikki, siis jokainen tilallanne töitä tekevä? Myös teitä eteenpäin sparraavat yhteistyökumppanit?

  Miksi tällä on merkitystä?

  Visio on unelma, tavoitetila, johon yritystoiminnallanne haluatte päästä. Se herättää tunteita ja ajatuksen, että tässä on järkeä. Tämän unelman eteen teen töitä mielelläni päivästä toiseen.

  Yrittäjäpariskunnalle nämä asiat saattavatkin olla selvää kuin pläkki. ”Haluamme tästä työpaikan ja elannon itsellemme”. Mutta innostaako se teitä? Syttyisittekö enemmän, jos kirjoittaisitte ylös: ”Tilamme siirtyy seuraavalle sukupolvelle kannattavana ja elinkelpoisena – tästä on seuraavankin mukava jatkaa”? Vision tehtävänä on tuoda työhönne mielekkyyttä ja iloa.

  Mitä visio on sitten työntekijälle? Se on sitä samaa. Se herättää ajatuksen, että tässä työssä on jotakin järkeä – suurempi merkitys. Katson lypsyrobotilta kiimahavainnot, koska ”meidän tilan tavoitteena on olla Pohjois-Pohjanmaan paras!”.

  Jos visio ja erityisesti strategia on selkeästi määritelty, ne antavat työntekijälle pohjaa päätöksen tekemiseen. ”Nämä asiat on hoidettava näin, koska…”. Kiimahavainnot pitää tsekata ja tarttua toimeen, sillä parhaalla tilalla pitää olla poikimaväli kunnossa. Se tietää maitoa.

  Visio antaa myös asiantuntijalle näkemystä, mihin tässä ollaan menossa. On vaikeaa antaa ajo-ohjeita, jos päämäärä ei ole selvillä. Saati jos määränpää muuttuu matkan varrella jatkuvasti. Tänään Taivalkoskelle, huomenna Haapajärvelle. Tavoitetilaa pohdittaessa tulee tietysti huomioida tämänhetkinen maailma – ja millaiseksi se on muuttumassa.

  ”Helppohan tuommonen hieno visio on nakata ilimaan. Mitenkäs tuo sitten määritellään?”. Jotta visio ei ole vain pilvenhattara kesäisellä taivaalla, tarvitaan todellakin toimintasuunnitelma. Pidemmän aikavälin strategia sekä mittarit edistymisen seurantaan. Näistä ajatuksia on luvassa seuraavassa postauksessa. Visio on kuitenkin tärkeä. Se on voimaa, joka antaa suuntaa tekemiselle!

  MaitoLiideri-hankkeessa laitamme yrittäjäporukan pohtimaan näitä(kin) juttuja. Ja käymme kaupan päälle ulkomailla tsekkaamassa, miten ne maailman näkevät.

  Ilmoita kiinnostuksesi – haemme mukaan vielä paria innostunutta maitotilayrittäjää!

  Teksti:

  Heta JauhiainenLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti


  MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!