• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Onnistumme yhdessä » Viisas varautuu muutoksiin
 • 07.01.2022

  Viisas varautuu muutoksiin

  Vuosi on vaihtunut taas kerran. Uudet lupaukset ja suunnitelmat ovat mielessä. Mihin maailma on matkalla, mihin itse olen matkalla – millaista tulevaisuutta haluan tehdä? Isoja kysymyksiä. Aika ajoin on hyvä päivittää omaakin kurssia, ja ainakaan sellaisia lupauksia ei kannata tehdä, jotka jo luvatessaan tietää rikkovansa.

  Menneen vuoden oppia on varmasti se, että maailma ja asiat muuttuvat nopeasti: energian ja eritoten sähkön hinta pompahti kovaan nousuun, ja samalla kohosivat muun muassa lannoitteiden hinnat. Nämä pari esimerkkiä jo kertovat, että esimerkiksi maatilan on hyvä pohtia omia riskejään ja niihin varautumista. Myös erilaiset suunnitelmat ja laskelmat auttavat. Voi vaikkapa laatia suunnitelman ennakkoon, miten hoitaa tai järjestää lainat, jos korkotaso lähtee kovaan nousuun.

  Omavaraisuus elintarvikehuollossa on myös varautumista. Tästä on aivan viime päivinä alettu puhua näkyvämmin – liekö Ukraina ja muut maailmalla olevat uhat aktivoineet asiaa. Toisin sanoen myös päättäjiemme on hyvä tiedostaa, että jos alkutuotantomme edellytykset toimia kannattavasti laskevat oleellisesti, meiltä häviää elintarviketuotannon perusrunko. Todellisen kriisin iskiessä sen ylös ajaminen ei sitten enää onnistu, kun omaa tuotantoa tarvittaisiin.

  Viime vuoden lopulla yksi uutinen pysäytti: OP Suur-Savon maaseutukonttoreiden lakkautus viidestä kunnasta mukaan lukien Juva. Se on Suomen vanhimpia suurpitäjiä, josta on muun muassa erotettu aikanaan Kuopio, Pieksämäki ja Joroinen. Konttoreiden lakkautukseen otti kantaa myös Juvan Lehdessä OP-ryhmän entinen pääjohtaja Reijo Karhinen: ”Päätös on kova ja itsekäs”, hän totesi. (MT 3.12.2021)

  Vaikka palvelut digitalisoituvat, ihmiset eivät. Korona on ajanut sosiaaliset kontaktit kortille ja siinä sivussa yritykset vievät vauhdilla palvelukonseptinsa nettiin. Mitä jää jäljelle: ihmetteleviä asiakkaita – ihmisiä – jotka haluavat kohdata toisen ihmisen ja saada palvelua myös kasvokkain.

  Lopuksi voisi todeta, että kun korona suo, mukavia jälleen tapaamisia itse kullekin. Hyvää vuotta 2022!

  Vesa NuoliojaLue lisää

  Vesa Nuolioja
  johtaja
  ProAgria Oulu

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti


  x