• proagriaoulu.fi » HevosAgro » Varsahaaveita
 • Varsahaaveita

  Varsa ja emäKorkeatasoinen hevoskasvatus on hevosalan menestymisen edellytys. Laadukkaan kotimaisen kasvatustoiminnan lähtökohtana ovat hevosten hyvinvointi, korkealaatuinen hevosaines ja selkeät jalostustavoitteet jokaisella jalostussuunnalla. Kasvattajien osaamisella ja oikeilla pyrkimyksillä on ensisijainen merkitys kasvatustoiminnan onnistumisessa.

  Kasvatustoiminta Pohjois-Pohjanmaalla on suhteellisen pienimuotoista. Maakunnasta löytyy erittäin menestyneitä hevoskasvattajia, mutta ammattimaista kasvatustoimintaa harjoittaa alle kymmenen yrittäjää. Suurin osa kasvatustoiminnasta on sivutoimista maatalous-, ravivalmennus- tai muun toiminnan ohessa tai harrastajien toteuttamaa. Maakunnassa toimii kaksi siittola-oriasemaa.

  Pohjois-Pohjanmaalla syntyy vuosittain reilut 200 varsaa. Vuonna 2012 tunnistettiin ja rekisteröitiin yhteensä 217 varsaa, joista 85 oli suomenhevosvarsoja, 87 lämminverivarsoja, 27 ratsuvarsoja ja 18 ponivarsoja.

  Kasvatustoiminnan kehittäminen on nähty tärkeäksi painopistealueeksi valtakunnallisissa hevosalan kehittämisohjelmissa ja strategioissa. Myös maakunnallisen Hevosten Pohjois-Pohjanmaa –kehittämisohjelman laadinnan yhteydessä kasvatustoiminta sekä ratsu- että ravihevospuolella nähtiin selvittämisen ja kehittämisen arvoisen asiana.

  Kasvatustoiminta kiinnostaa alan yrittäjiä ja harrastajia. Jalostus ja kasvatus ovat olleet toivotuimpia tiedotuksen aiheita HevosAgron saamassa palautteessa. 

  HevosAgron materiaalit liittyen hevosten kasvatukseen ja jalostukseen löytyvät täältä.

  Sivuvalikkoon on koottu lisäksi lisätietolähteitä kasvatustoimintaan liittyen.

  Lisätietolähteitä:

  Hevoseni.fi -> Jalostus ja kasvatus

  Hippos:
  Jalostus ja kasvatus
  Kantakirjarodut ja rotuyhdistykset

  Hevoskasvatus -opas

  Hevosaines -tietopaketti (2005)

  MTT
  Rehutaulukot ja ruokintasuositukset
  Julkaisuhaku (runsaasti kasvatukseen liittyviä artikkeleita)

  Hippolis hevosalan osaamiskeskus:
  Varsomislaskuri

  Opinnäytetöitä kasvatuksesta:
  Oriasema-asiakkaan opas
  Varsojen ruokinta: Varsakasvatus Suomessa
  Varsojen ruokinta
  Varsojen jalat
  Hevoskasvatustoiminnan menestystekijät
  Ravihevoskasvatus Suomessa