• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Välkettä vesistöön - vesikasvien niittotyönäytös Piipsjärvellä
 • Välkettä vesistöön - vesikasvien niittotyönäytös Piipsjärvellä

  Oulainen, 08.09.2018

  Klo 11.00-15.00, Paikka tarkentuu

  Oulaisten Piipsjärvellä vesikasvien niittoa tehdään VYYHTI II -hankkeen työnäytöksessä veneeseen kiinnitettävällä niittokalustolla. Pohjois-Pohjanmaan alueella onkin useilla osakaskunnilla hankittuna niittokalustoa ja alueellista yhteistyötä kannattaa niittotyössä tehdäkin.

  Virkistyskäyttöä haittaavien vesikasvien hyötykäyttöön liittyvät mahdollisuudet ovat nousseet viimevuosina esiin. Niitettävä kasvillisuus vesistöistä tai rannoilta toimii kompostoituna hyvänä maanparannusaineena pelloilla. Tuoretta niiittojätettä voidaan hyödyntää myös biokaasulaitoksissa.

  Vesikasvien poistolla vesistöistä kohennetaan virkistys- ja maisema-arvoja. Vesistöjen rehevöityminen on vaikuttanut ajan saatossa vesikasvien määrän lisääntymiseen. Niitto ei suoraan paranna veden laatua, mutta veden virtauksen ja vaihtuvuuden lisääntymisen kautta vesistöjen yleistila paranee ja virkistysmahdollisuudet lisääntyvät.

  Vesikasvillisuus tarjoaa suoja- ja kasvupaikkoja eläinplanktonille. Myös kalanpoikaset saavat turvaa vesikasvillisuudesta. Huolellisen vesikasvien poistoon liittyvän suunnittelun kautta huolehditaan, että vesikasvillisuutta jää myös ojansuihin pidättämään valuma-alueen ravinnekuormitusta ja estämään rantojen kulumista.

  Paikan päällä vesienhoitoon liittyviin kysymyksiin vastaamassa Oulun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola. Valuma-alueen vesienhoitotoimenpiteisiin vinkkejä antaa Oulun maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntija Maarit Satomaa.

  Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

  Tilaisuuden järjestää ProAgria Oulun hallinnoima VYYHTI II -hanke, Piipsjärven osakaskunta ja Piipsjärven kyläyhdistys ry.

  Lisätiedot:

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

  Maarit SatomaaLue lisää