• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Välkettä vesistöön - raivausnuottaustyönäytös Sievin Korhosjärvillä
 • Välkettä vesistöön - raivausnuottaustyönäytös Sievin Korhosjärvillä

  Sievi, 10.08.2018

  Klo 11.00-15.00, Korhosjärven uimaranta

   

  Sievin Korhosjärvillä  tehdään raivausnuottaustyönäytös VYYHTI II -hankkeen toimesta. Järvialueelta poistetaan mm. sammalkasvustoa.

  Virkistyskäyttöä haittaavien vesikasvien hyötykäyttöön liittyvät mahdollisuudet ovat nousseet viimevuosina esiin. Sammalen osalta esimerkiksi Biolan on kerännyt vesistössä kasvavaa sirppisammalta harmaavesisuodattimien suodatinkäyttöön.

  Myös muu niitettävä kasvillisuus vesistöistä tai rannoilta toimii kompostoituna hyvänä maanparannusaineena pelloilla. Tuoretta niiittojätettä voidaan hyödyntää myös biokaasulaitoksissa.

  Vesikasvien poistolla vesistöistä kohennetaan virkistys- ja maisema-arvoja. Vesistöjen rehevöityminen on vaikuttanut ajan saatossa vesikasvien määrän lisääntymiseen. Niitto ei suoraan paranna veden laatua, mutta veden virtauksen ja vaihtuvuuden lisääntymisen kautta vesistöjen yleistila paranee ja virkistysmahdollisuudet lisääntyvät.

  Vesikasvillisuus tarjoaa suoja- ja kasvupaikkoja eläinplanktonille. Myös kalanpoikaset saavat turvaa vesikasvillisuudesta. Huolellisen vesikasvien poistoon liittyvän suunnittelun kautta huolehditaan, että vesikasvillisuutta jää myös ojansuihin pidättämään valuma-alueen ravinnekuormitusta ja estämään rantojen kulumista.

  Raivausnuottaustyönäytöksestä vastaa Lohjalainen vesienhoidon ammattilainen Aarre Arrajoki.

  Paikan päällä vesienhoitoon liittyviin kysymyksiin vastaamassa Keski-Pohjanmaan ja Oulun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtajat Eero Hakala ja Heikki Tahkola. Valuma-alueen vesienhoitotoimenpiteisiin vinkkejä antaa Oulun maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntija Maarit Satomaa.

  Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

  Tilaisuuden järjestää ProAgria Oulun hallinnoima VYYHTI II -hanke, Sievin Asemakylän kyläyhdistys ry ja Korhosjärven kalastuskunta.

   

  Lisätiedot:

  Oulun Kalatalouskeskus

  Heikki TahkolaLue lisää