Työpajassa esillä aitojamakuja.fi-sivusto ja kokemuksia ruokapiiritoiminnasta
26.09.2013
Northern Arctic Flavours-seminaarin yhteydessä järjestettiin torstaina 5.9. klo 14–17.30 maksuton, kaikille avoin Aitoja Makuja/Ruokapiiri-työpaja. Järjestäjänä toimi ProAgria Oulun/Oulun Maa- ja Kotitalousnaisten hallinnoima YmpäristöAgro II-hanke. YmpäristöAgro II-hanke keskittyy maaseudun ympäristöasioiden tiedottamiseen ja yhtenä tiedottamisen osa-alueena on lähiruoan tuotannon ja kulutuksen edistäminen.
YmpäristöAgro toteuttaa myös Pohjois-Pohjanmaalla Aitoja Makuja-hanketta, jonka puitteissa ylläpidetään aitojamakuja.fi-sivustoa. Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu ja monipuolinen tietolähde. Sivuston avulla halutaan lisätä elintarvikealan tunnettavuutta ja sitä kautta alan arvostusta. Samalla halutaan auttaa niin asiakkaita (mm. ammattikeittiöt ja kuluttajat) kuin yrittäjiä löytämään yhteistyökumppaneita oman toiminnan tueksi.
5.9 järjestetyn työpajan tavoitteena oli kertoa kiinnostuneille elintarvikealan toimijoille, kuluttajille ja yrittäjille ruokapiiritoiminnasta sekä aitojamakuja.fi-sivustosta. Tilaisuuden ohjelma:
- Aitojamakuja.fi-palvelun esittely, projektipäällikkö Päivi Töyli, Aitoja makuja II -hanke,
Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea
- Miten perustamme lähiruokapiirin? laatu- ja elintarvikeasiantuntija Soila Hiltunen,
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
- Kokemuksia lähiruokapiiritoiminnasta, Ilmari Juutilainen, Rajakylän ruokapiiri
- Lähiruokatuottajan puheenvuoro, Hannu Kontio, Kontion luomutila
- Keskustelua ja tuottajien hakua aitojamakuja.fi-sivustolta käytännössä
Työpajaan osallistui kahdeksan henkilöä, niin kuluttajia kuin yrittäjiä. Kaikkia osallistujia yhdisti kiinnostus lähiruoan vaihtoehtoisten jakelukanavien kehittämiseen. Tilaisuudessa syntyi hyvää keskustelua ruokapiiritoiminnan pyörittämisestä sekä kehittämisestä ja käytyjen keskustelujen avulla saatiin luotua uusia yhteistyöverkostoja. Varsinkin ruokapiiritoiminnan konkareilta saatiin hyviä käytännön kokemuksia ja vinkkejä.