Hauki-kirjolohimureketta Unirestan ravintolassa, kuva Uniresta Oy
Perämeren kalalaatikko asiakastestauksessa Kuivaniemen koululla Iissä
Perämeren kalalaatikko siiasta ja muikusta Kuivaniemen koululla
Lähikalan käyttöä ammattikeittiöissä edistettiin onnistuneesti Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoittamassa Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeessa.
– Kokeilimme ja mallinsimme vajaasti hyödynnettyjen kalalajien massausta ja jatkojalostusta sekä selvitimme ammattikeittiöiden vaatimuksia kalajalosteille, kertoo ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Essi Keränen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista. Ammattikeittiöissä toivotaan erityisesti kotimaisia vaihtoehtoja tonnikalalle. Tarvetta on kypsille ja puolivalmiille tuotteille riittävän suurissa pakkauksissa.
Uusia kalatuotteita ideoitiin ja reseptiikkaa testattiin hankkeen työpajoissa. Lähikalaruokia tarjottiin pilottikeittiöiden asiakasryhmille Iissä, Oulussa ja Raahessa. Testattavana oli muuan muassa Vähäsarja Oy:n siiasta, maivasta ja särkikaloista valmistettuja kalamuruja, joista valmistettiin lähikalalasagnea ja Perämeren perunalaatikkoa. Asiakkailla testatut lähikalaruoat saivat pääosin iloisen vastaanoton ja sekä lähikalan käytön lisäämistä että näkymistä ruokalistoilla kommentoitiin hyvänä asiana. Reseptiikkaa kehitettiin edelleen saadun palautteen mukaan.
Tavoitteena on, että lähikalaruoat saisivat pysyvän paikan suurkeittiöiden ruokalistoilla ja lähikalatuotteita olisi saatavilla ammattikeittiöiden tarpeisiin tulevaisuudessakin. Alueemme yrittäjät kuten Kalaliike H. Kuha, Calasta Oy ja Hätälä Oy valmistavat jo nyt kalapyöryköitä ja -pihvejä myös vajaasti hyödynnetyistä kalalajeista, mutta uusille tuotteille olisi myös tilaa.
– Ammattikeittiöillä ja yrittäjillä on halua kehittää alaa ja lisätä lähikalan käyttöä tulevaisuudessakin. Kehitystyötä on tarkoitus jatkaa ja uusia projekteja onkin jo suunnitteilla. Uudet toimijat ovat aina tervetulleita mukaan, joten olethan yhteydessä, mikäli haluat mukaan toimintaan jatkossa, Essi Keränen vinkkaa.
Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeen tuloksiin, ammattikeittiöresepteihin ja muihin materiaaleihin voi tutustua osoitteessa proagriaoulu.fi/lahikalaa-ammattikeittiöihin.
Alueen yrittäjien tuotekehitystyötä voi seurata myös televisiosta, kun mm. Vähäsarja Oy Kalajoelta ja Kalaliike H. Kuha Iistä yhdessä Pohjolan Peruna Oy:n kanssa ovat mukana eilen alkaneessa Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa. Mukana on myös kalatuotteita ja mielenkiinnolla seuraamme kuinka alueemme yrittäjien tuotteet menestyvät kilpailussa.
Lisätiedot:
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu, Lähikalaa ammattikeittiöihin -hanke: projektipäällikkö Essi Keränen, puh. 041 730 9058, essi.keranen@maajakotitalousnaiset.fi
Kauppurienkatu 23, 3. kerros, 90100 Oulu
puh. 045 6578 715