• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Tulvatasanteiden hoitonäytös Leppiojalla
 • Tulvatasanteiden hoitonäytös Leppiojalla

  Tyrnävä, 13.08.2021

  Leppioja


  Poistamalla tulvatasanteen kasvillisuutta uoman vedenjohtokyky säilyy myös tulvatilanteessa.

  Tervetuloa pellonpiennartilaisuuteen kuulemaan ja keskustelemaan tulvatasanteellisten kaksitasouomien hoidosta ja tutkimuksesta sekä muista ympäristöviisaan viljelyn keinoista. Tilaisuus järjestetään Leppiojalla perjantaina 13.8. Merkitse päivä jo kalenteriisi, paikka ja kellonaika tarkentuvat elokuun alussa.

  Kaksitasouomat ovat yksi erinomainen esimerkki kestävän viljelyn toimintatavoista. Ne ovat tärkeä osa luonnonmukaista peruskuivatusratkaisua, jolla pystytään hillitsemään tulvia, parantamaan vedenlaatua sekä lisäämään maatalousympäristön monimuotoisuutta. Kaksitasouoman oikeanlainen toiminta vaatii kuitenkin tulvatasanteen kasvillisuuden säännöllistä hoitoa. Näin esimerkiksi uoman vedenjohtokyky säilyy.

  Pellonpiennartilaisuudessa kokeilemme Leppiojalla kasvillisuuden koneellista niittoa siihen erityisesti suunnitellun niittokauhan avulla. Olette tervetulleita tutustumaan laitteistoon sekä keskustelemaan kaksitasouomien hoitoon, rakentamiseen ja tutkimukseen sekä alueen vedenlaatuun ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen liittyvistä asioista.

  Valumavesi-hankkeessa pilotoidaan kaksitasouomien tulvatasanteiden hoitoa ja tutkitaan niiden toimintaa muun muassa ravinteiden ja kiintoaineen pidättämisessä. Tutkimuksen kohteena ovat myös kaksitasouomien vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen. Jatkossa kaksitasouomien rakentamiseen ja hoitoon on kosteikkojen tapaan mahdollista saada ei-tuotannollisten investointien tukea ja ympäristökorvausta. Siksi käytännön kokemukset hoitotoimien suunnittelusta, käytännön järjestämisestä sekä niittoaineksen jatkokäytöstä ovat tärkeitä.

  Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Ympäristöviisas viljelijä- ja Valumavesi-hankkeet. Pellonpientareella kaksitasouomien tutkimus-, hoito- ja suunnitteluasioista ovat keskustelemassa Suomen ympäristökeskuksen tutkijat Pinja Kasvio, Mikko Tolkkinen ja Pasi Valkama. Ympäristöviisaan viljelyn ratkaisuista kertovat ProAgria Oulun asiantuntijat Maarit Satomaa, Marika Sohlo ja Riina Rahkila. Automaattista vedenlaadun mittausta esittelee Virpi Käyhkö Oulun ammattikorkeakoulusta.

  Ympäristöviisas viljelijä -hankkeen tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön alueen haasteisiin vastaavia ratkaisuja, jotka edistävät kestävää, pohjoista ruuantuotantoa. Hanke lisää viljelijöiden tietämystä ja osaamista kestävistä viljelymenetelmistä sekä parantaa maatalouden mahdollisuuksia varautua ilmastonmuutokseen ja sen tuomiin haasteisiin.

  Ympäristö viisasta viljelyä.
  Lue lisää