• proagriaoulu.fi » Oulun Maa- ja kotitalousnaiset » Järjestötoiminta » Toimintavinkkejä jäsenille
 • Toimintavinkkejä jäsenille

  Kuluvana vuonna toiminnassa esillä on erityisesti järjestömme 90-vuotinen historia. Lisätkäämme vakiintuneisiin teemapäiviin juhlavuoden humua. Onko esimerkiksi Impin päivä teillä tänä vuonna erityinen juhlistus? Kertokaa ja somettakaa siitä, kuinka ylpeitä olemme omasta järjestöstämme.

  Ideoita ja vinkkejä juhlavuoteen:

  • Lähtekää joukolla mukaan alueellisiin ja valtakunnallisiin juhlatapahtumiin ja retkiin: Valtakunnallisia ja alueellisia kampanjoita ja juhlia järjestetään eri puolilla Suomea! Juhlavuoden tärkeät päivämäärät:
   • Impin päivänä 11.6.2023 juhlitaan 90v. järjestöä – järjestäisittekö oman tapaamisen matalalla kynnyksellä juhlavuotta juhlistaen?
   • Päivä maalla, juhlavuoden teemainen päiväretki lähialueella järjestetään lähiruokapäivänä 9.9.2023. Lähtöpaikka Oulu. Voitte järjestää myös omatoimisesti lähiruokapäivänä tapahtuman esimerkiksi lähialueen tuottajan kanssa tai vierailla lähikohteissa yhdessä.
   • Juhlavuoden kotimaan opintomatka järjestetään 17.-19.11.2023. Ohjelmassa on muun muassa mielenkiintoisia vierailuja ja tutustumiskohteita matkan varrella, Oulun Maa -ja kotitalousnaisten edustajakokous Kärsämäellä, MKN Keskuksen varsinainen kokous ja 90-vuotisjuhlaseminaari la 18.11.2023 Jyväskylässä sekä hyvää ruokaa, makoisat unet majoituspaikoissa ja tietysti erinomaista seuraa ja yhdessä oloa!

  Ruokakurssi Lumijoella

  • Juhlistakaa ruokakurssilla tai luennolla: Vuoden 2023, aiempaa monipuolisempi kurssitarjotin juhlavuonna! Kursseista paljon ovat kiinnostaneet muun muassa kasvisruoat kotimaisten raaka-aineiden painotuksella sekä suomalaiset suupalat eli sapakset! Nyt tilattavissa myös villiyrtteihin, marjoihin ja sieniin liittyviä kursseja ja koulutuksia.
  • Perustakaa yhdistysväen kanssa oma hyvinvointiryhmä, jossa muutaman tapaamisen aikana keskustellaan ruoan, unen ja liikunnan merkityksestä, saadaan vertaistukea toisilta omien elintapojen edistämiseen ja asetetaan oma hyvinvointitavoite.
  • Hyvinvointia metsäretkeltä ja villiyrtti- tai sienikävelyltä

  • Järjestäisittekö paikallisen näyttelyn esimerkiksi kylätalolla, kirjastolla tai koululla? Valitse maksuttomasti lainattavista pienoisnäyttelyistä sopiva teema. Tiedottakaa näyttelyistä kouluja. Näyttelystä voi järjestää avajaistapahtuman ja jatkaa siitä yhdessä päivää juhlavuoden merkeissä.
  • Järjestäkää luontotekotalkoot, ilmoittakaa teko maisematekokampanjaan
  • Tempaiskaa 90 kappaletta esim. jäälyhtyjä itsenäisyyspäivän tai joulun aikaan, jakakaa auringonkukkia, ruisleipätalkoot ja tuoreen leivän lahjoittaminen, 90 kiloa/litraa/sankkoa marjojen keruuta tai kotikaljan valmistusta, villasukkien kutominen MKN väreistä ja lahjoittaminen esim. Ukrainaan tai tavarakeräykseen asunnottomille.
  • Tarjotkaa juhlakahvit esim. kaupassa tai kutsukaa kylän muut yhdistykset juhlistamaan kahveille
  • Viettäkää aikaa yhdessä ruokailun, teatteriretken tai pikkujoulujen merkeissä

  Ruokahävikkipöytä koululla

  • Järjestäkää havainnollistava ruokahävikkipöytä, jossa tutustutaan hävikin syntyyn ja jakakaa vinkkejä sen vähentämiseen.
  • Maistattakaa ja esitelkää erilaisia kasviksia tai järjestäkää Kädet multaan -tempaus päiväkodissa tai koululla: laitetaan kasvamaan erilaisia versoja, ämpäriperunoita tai yrttejä. Perustakaa yhteisöllisen kotitarveviljelmä (esimerkiksi ruukkuviljelmä tai viljelylaari, kasvimaa). Tutustukaa kompostointiin, kuten näppärään bokashiin tai hauskaan matokompostiin!
  • Järjestäkää kekritapahtuma esimerkiksi iäkkäiden syysjuhlan merkeissä palvelutalolla. Maistattakaa satokauden herkkuja ja laittakaa juureksia ja työvälineitä kauniisti esille.
   • Huom! Voitte tilata myös asiantuntijan tarvikkeineen mukaan tapahtumaan!

   

  • Hyödyntäkää juhlavuoden logoja (pystyversio, vaakaversio) viestinnässä
  • Olkaa yhteydessä paikallislehteen. Tarjotkaa esimerkiksi kuvia omasta toiminnasta vuosien takaa tai kutsukaa paikallislehti mukaan ruokakurssille, pienoisnäyttelyn avajaisiin tai muuhun tapahtumaanne. Voitte hyödyntää myös valmiita juttuvinkkejä MKN 90 v tiennäyttäjänä -kampanjasta.
  • Tarjoaisitteko tänä vuonna yhteistyötä uudelle taholle alueellanne?
  • Ottakaa yhteys kuntaan ja selvittäkää mahdollisuus toiminta-avustuksen hakemiseen tälle tai ensi vuodelle.

  Yhdistyksillemme lainattavat pienoisnäyttelyt jo käynnissä – varauksia otetaan vastaan

  90 v. juhlavuoden kunniaksi olemme koostaneet Maa- ja kotitalousnaisten yhdistysten käyttöön maksuttomasti lainattavia pienoisnäyttelyitä. Näyttelyjä kierrätetään kylältä toiselle varauslistan mukaan. Lainattavissa on kolme erilaista teemaa Maa- ja kotitalousnaisten tunnuksilla ja väreissä. Samalla viestimme järjestöstämme ja toiminnastamme ulospäin.

  Vieraskasvien torjunta ja luonnonhoito -näyttely Nivalassa


  Kuva vieraskasvinäyttelystä Nivalasta 19.4.2023.

  Lainattavat pienoisnäyttelyaiheet ovat:

  • Luonnonhoito, niittyjen perustaminen ja perinnebiotooppien lumoa (2 roll up -taulua)
  • Miten tunnistaa ja torjua haitallisia vieraskasveja: yleisimmät vieraskasvit alueellamme (4 roll up -taulua)
  • Kotitalouksien varautuminen ja kolmen päivän kotivara (2 roll up -taulua ja esimerkkejä tarvikkeista ja kotivarasta)

  Mukaan näyttelyyn kuuluu lisäksi yksi Maa- ja kotitalousnaiset 90 vuotta tiennäyttäjänä -roll up. Voit valita yhden tai useamman haluamasi aiheen. Vapaasti seisovat jalalliset kangastaulut on helppo avata auki ja näyttävä näyttely on nopeasti pystytetty. Erillisiä kiinnityksiä tai tukiseiniä ei tarvita. Kunkin taulun korkeus avattuna n. 2 metriä, leveys 85 cm. Säilytyspussiin rullattuina roll upit on helppo toimittaa seuraavalle.

  Tavoite on, että yhdistykset järjestävät näyttelyitä omatoimisesti ja samalla voivat tiedottaa oman yhdistyksensä toiminnasta.

  Haluaisitteko järjestää oman näyttelyn lainattavien materiaalien avulla?
  Kysy lisää ja varaa pienoisnäyttelyitä maksuttomasti:

  vs. toiminnanjohtaja, yritysasiantuntija Tuula Kokko, p. 0408644946, tuula.kokko@maajakotitalousnaiset.fi

  MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

  Juhlavuoden logot:

  MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

   


  Lisätiedot:

  Tuula KokkoLue lisää

  vs. toiminnanjohtaja, yritysasiantuntija Tuula Kokko, p. 0408644946, tuula.kokko@maajakotitalousnaiset.fi