• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Onnistumme yhdessä » Tilinpäätösanalyysi
 • 14.03.2022

  Tilinpäätösanalyysi vie pintaa syvemmälle

  Maatalousyrityksien riskienhallinnan ja johtamisen merkitys on korostunut ja korostuu myös jatkossa. Tilinpäätösanalyysi on yksi osa yrityksen talousjohtamista ja riskienhallintaa.

  Maatalouden verosesonki on ollut kiivaimmillaan jälleen alkuvuodesta, kun tilinpäätökset ja veroilmoitukset on suurelta osin laadittu helmikuun loppuun mennessä. Veroilmoitusta laatiessa palataan edelliseen vuoteen, ja viimeistään tässä vaiheessa nähdään, miten yrityksen rahavirrat ovat kulkeneet ja paljonko verotettavaa tulosta on jäänyt viivan alle.

  Maatalouden veroilmoituksen avulla voidaan tilan taloutta tulkita pintapuolisesti hyvinkin helposti. Kun viereen ottaa vielä edellisten vuosien veroilmoituksia ja vertailee niitä keskenään, nähdään jo kehittymistä pidemmälläkin aikavälillä.

  Oman yrityksensä taloudesta kiinnostuneelle pelkän veroilmoituksen informaatio voi kuitenkin jäädä hieman kapeaksi.

   
  Tarkempia tunnuslukuja ja tietoa saadaan, kun käytetään vähän lisää aikaa ja laskentatyökaluja, jolloin veroilmoituksesta saadaan taas jo paljon enemmän irti. Tilinpäätösanalyysin avulla verotus- ja tilinpäätöstietojen pohjalta pystytään laskemaan 11 erilaista tunnuslukua, jotka tuovat paljon lisätietoa tilan taloudesta ja sen kehittymisestä.

  Lukujen perusteella nähdään, miten tila on onnistunut eri mittarien avulla katsottuna, ja mitkä ovat yrityksen tärkeimmät kehittämiskohteet.

  Pintaa syvemmälle

  Tilinpäätösanalyysi on nopea ja tehokas tapa päästä kiinni tilan talouteen hieman pintaa syvemmälle. Analyysissä luvut muutetaan helppolukuiseksi informaatioksi ja niitä käydään läpi yhdessä talousasiantuntijan kanssa.

  Tulokset antavat mahdollisuuden pureutua myös syvällisemmin tilan talousjohtamiseen. Onko yrityksessä tarvetta esimerkiksi budjetoinnille tai onko tilan strategiaa syytä päivittää, jotta tuleviin tavoitteisiin päästään?

  Yrittäjä saa tulokset näkyviin myös Bisnes+-palveluun, josta pääsee näkemään tunnuslukujen historiatiedot eli niiden kehittymisen suunnan. Bisnes+:aan on jatkossa tulossa myös vertailumahdollisuus, jolloin oman yrityksen taloudellisia tuloksia voi anonyymisti vertailla esimerkiksi tuotantosuunnittain, aluekohtaisesti tai maan parhaiden tilojen tuloksien kanssa.

  Analyysin avulla pystytään ennakoimaan myös tulevaa. Heti vuoden alussa tehdyllä analyysillä pystytään vielä hyvin vaikuttamaan loppuvuoden kulkuun.

  Tilinpäätösanalyysiin on mahdollista hyödyntää Neuvo-rahaa, jonka avulla analyysin hintalaatu-suhde on yrittäjälle hyvä.

  Teksti:

  Jeremias NiskanenLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Asiantuntevaa kirjanpitoa.
  Lue lisää