• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Tilikauden mittainen matka
 • 24.05.2017

  Tilikauden mittainen matka

  Kesän lähestyessä on hyvä miettiä, mihin kesälomareissu tehdään. Suunnitellaan kohteet ja tapahtumat, joissa halutaan käydä. Kun nämä ovat selvillä, täytyy miettiä, miten liikutaan ja mitä reittiä. Avataan Google Maps ja suunnitellaan matkaa.

  Sitten on mukava hypätä jousille ja lähteä lomareissulle. Kun on suunniteltu hyvin ja tiedetään, milloin pitää olla missäkin, voidaan ottaa rennosti ja nauttia matkasta.

  Voi reissuun toki lähteä myös ihan ex tempore: hypätä autoon ja katsella, mitä matka tuo tullessaan. Yhtäkkiä huomataan, että ollaan Kihniössä, vaikka Farmari-näyttely olikin Seinäjoella. Kevättalvellahan oli puhe, että sinne mennään. Eipä auta muu kuin kääntää nokka kohti Etelä-Pohjanmaan pääkaupunkia.

  Perille kun päästään niin huomataan, että kinkerit ovat ohi. No ei muuta kuin jatketaan matkaa hymyssä suin, vaikka näyttely jäikin näkemättä.

  Toki on vaihtoehtoja näiden väliltäkin. Minä tykkäisin lähteä ensimmäisenä kuvatulle reissulle. Kun suunnitelmaan on varattu tilaa myös yllätyksille, ei tarvitse stressata niitäkään ja matkanteko on mukavan leppoisaa. Välillä voi pysähtyä ja miettiä, käytäisiinkö jossain mukavassa paikassa.

  Mutta miten on talouden suunnittelu? Mennäänkö vanhasta muistista vai mietitäänkö mihin halutaan päästä ja miten?

  Osamatkoja ja etappeja

  Budjetointi on tällaista matkan suunnittelua. Pääsääntöisesti puhutaan tilikauden mittaisesta matkasta, joka jaetaan pienempiin osamatkoihin ja etappeihin. Kun lähtiessä on selkeänä mielessä, mihin halutaan ja mihin on mahdollisuuksia, ei matkalla tule niin suuria yllätyksiä.

  Joskus voi olla rahojen riittävyyden kanssa on ongelmia. Silloin mietitään, mihin on varaa. Käydäänkö tänä vuonna Särkänniemessä vai tyydytäänkö takametsän kiipeilypuihin? On mukavampaa olla takametsässä kuin huomata Särkänniemen portilla, että rahat eivät riitä rannekkeisiin. Lähdetäänpä kotiin.

  Mutta entäs, jos rahat riittävätkin? Voidaan käydä vaikka Dubaissa, jos siltä tuntuu. Silloinkin on matkakohteet hyvä miettiä. Asetetaan tavoitteet, mihin me haluamme tällä reissulla? Olisiko nyt aika ottaa iso askel ja käydä Kiinan muurilla vai tyydytäänkö Tallinnaan edellisvuoden Helsingin sijaan?

  Ihan samalla tavalla on myös maatilan talouden kanssa: minkälaiseen tulokseen me haluamme päästä tänä vuonna?

  Suunnitellen hyvä yöunet

  Joskus lomareissun jälkeen voi huomata, että Puolangan Pessimismipäivät jäivät väliin, vaikka olisi ollut mukava käydä. Ihan samoin voi jäädä taloudessa jokin asia huomaamatta arkista työtä tehdessä. Siksi on hyvä suunnitella eli tehdä budjetti, seurata sitä ja miettiä, missä voidaan parantaa.

  Tässä on asiantuntijan apu tarpeen, sillä aina ei itse näe, mihin on mahdollisuuksia. Hyvin tehty budjetti ja sen seuranta antavat hyvät yöunet tiukassakin taloudellisessa tilanteessa ja matkanteko on mukavaa.

  Hyvää matkaa!

  Teksti ja kuvat:

  Petri KoivistoLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!

  Kassabudjetointi varmistaa maksuvalmiuden.