• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Tilavierailulle luonnonlaidunpäivänä 18.6.2022
 • Tilavierailulle luonnonlaidunpäivänä 18.6.2022

  14.06.2022

  Kesäkuussa vietetään ensimmäistä kertaa kansallista Luonnonlaidunpäivää. 18.6. järjestettävänä teemapäivänä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia: laiduntavia eläimiä. Tilojen laidunkausi on juuri alkanut ja eläimet ovat maiseman- ja luonnonhoitotöissä laidunkohteilla.

  Naudat, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. Ilman laiduneläimiä perinnebiotooppien hoito olisi vaikeaa. Puustoisilla perinnebiotoopeilla laidunnus on käytännössä lähes ainoa hoitokeino.

  Luonnonlaitumet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Laidunnus ylläpitää uhanalaisia perinnebiotooppien luontotyyppejä, kuten erilaisia niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Niiden määrä on vähentynyt romahdusmaisesti viime vuosikymmeninä maatalouden muutoksen vuoksi. Perinnebiotooppien tilaa on arvioitu ja kunnostustoimia tehdään valtion Helmi-elinympäristöohjelman avulla. Osa luonnonlaitumista voi olla vanhoja peltoja, jotka eivät ole nykytilassaan perinnebiotooppeja, mutta voivat sellaisiksi kehittyä ajan myötä. Ne lisäävät kuitenkin luonnon monimuotoisuutta. Kohteiden hoitoon on saatavilla tukea viisivuotisten ympäristösopimusten kautta. Ne ovat haettavina vuosittain kesäkuussa.

  Useat tilat ympäri Suomen järjestävät tapahtumia ja asiantuntijaluentoja tiloillaan. Pohjois-Pohjanmaan alueella pääset luonnonlaidunpäivänä 18.6.tutustumaan luonnonlaidunkohteisiin ja laiduntaviin tiloihin seuraavilla paikkakunnilla:

  • Hiastinhaara, Ii
   Aika: 18.6.2022 klo 10-15
   Paikka: Hiastinhaaran luontopolku ja lintutorni, Hiastinkuja, 91100 Ii
  • Karho-ojan karjatila, Muhos
   Aika: 18.6.2022 klo 10-14
   Paikka: Karho-ojan karjatila oy, Suokyläntie 511, 91500 Muhos (tilakeskus ja tilan lihapuoti)
   Liimanninkosken luontopolku, Suokyläntie 633, 91500 Muhos
  • Kujalan tila, Hailuoto
   Aika: 18.6.2022 klo 10.30-11.30 Pöllän lammaslaidun; klo 11-16 Kujalan tila
   Paikka: Pöllän lammaslaidun, Lentokentäntie, Hailuoto ja Kujalan tila, Pölläntie 137, Hailuoto  
  • Isokummun luomu oy, Kalajoki; klo 11-
   Lipinojantie 36, Kalajoki

  Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.
  ProAgria Oulun toteuttamista hankkeista mukana Pohjoisen Maisemahelmet, VerkostoNeuvonta ja Rantalaidun.

  Tilaisuuksissa on esillä myös Maa- ja kotitalousnaisten Luontotekoja -kampanja. Järjestömme maisema- ja ympäristöasiantuntijat kampanjoivat luonnon monimuotoisuuden edistämisen puolesta vuosina 2022-2024. Vuoden 2022 erityisteemaksi valitsimme laidunnuksen ja sen merkityksen avaamisen niin luonnon monimuotoisuudelle, maisemalle kuin alueiden yleiselle viihtyisyydelle.

  Tutustu Pohjois-Pohjanmaan luonnonlaidunpäivän tilakohteisiin tarkemmin: https://www.proagriaoulu.fi/fi/luonnonlaidunpaivan-tapahtumat-pohjois-pohjanmaalla/

  Lisätiedot:
  Maarit Satomaa, maisema- ja ympäristöasiantuntija, 040 566 7924, maarit.satomaa@maajakotitalousnaiset.fi