• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Tila haltuun ajan kanssa
 • Tila haltuun ajan kanssa

  Yrittäjäsisarukset Henna ja Marko Tolonen jatkavat edeltävien sukupolvien työtä kotitilallaan Pudasjärvellä. Sukupolvenvaihdos kypsyi usean vuoden prosessina ja hallitusti asiantuntijoiden tuella.

  Sukupolvenvaihdoksessa luopujien ja jatkajien tukena alusta lähtien oli ProAgria Oulu talousasiantuntija Esko Viitala. Hän teki ensimmäiset muistiinpanonsa tulossa olevasta sukupolvenvaihdoksesta jo viitisen vuotta aiemmin. Varsinainen valmistelu vei parisen vuotta nuoren viljelijän tukineen sekä uuden navetan suunnitelmineen ja rahoitushakemuksineen. Lopulliset luovutuskirjat laati spv- ja talousasiantuntija Esko Ojalehto.

  - Emme olisi jatkaneet tilanpitoa, jos navetan rakentaminen ei olisi ollut mahdollista, Marko Tolonen kertoo.

  Alkuvuodesta 2020 valmistui maatalousyhtymän uusi yhden robotin pihattonavetta, jossa on 68 lypsylehmäpaikkaa. Projektin hintalappu oli tavallista pienempi, kun rakentamisessa oli mahdollista hyödyntää nuorten isän osaamista sekä omaa työpanosta ja puutavaraa.


  - Meillä oli kova halu ja palo jatkaa, kun jo neljä sukupolvea ennen meitä on pitänyt eläimiä ja hoitanut kotitilaa. Tämä on elämäntapa, kun olemme pienestä asti olleet mukana tilan hommissa, Marko ja Henna Tolonen sanovat.

  Viihtyisyyttä kylämaisemaan

  Nuorista jatkajista ja asukkaista iloitsee koko Livon kylä: ainoa maitotila hoitaa myös maisemaa ja ehkäisee pusikoitumista, kun pellot ovat viljelyssä ja karja laitumella.

  Uuden yrittäjäpolven seuraava haave on rakentaa ajanmukaiset tilat myös hiehoille ja vasikoille, joita nyt hoidetaan vanhassa navetassa.

  - Tuntuu tosi hyvältä herätä aamulla ja mennä omaan navettaan. Työ on nyt enemmän tietokoneen seurantaa ja havainnointia, näyttävätkö eläimet tyytyväisiltä vai onko joku ongelma, Henna Tolonen sanoo.

  Uudet yrittäjät arvostavat asiantuntija-apua. Tuotosseuranta jatkuu ja lisäksi osaamistaan tilakokonaisuuden kehittämiseen tuovat ProAgrian maidon- ja kasvintuotannon sekä talouden asiantuntijat.

  Katso video.

  Suunnitteilla sukupolvenvaihdos?
  Lue lisää


  Asiantuntijat