• proagriaoulu.fi » Päättyneet hankkeet » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristoAgron blogi » Terveydenhuoltoa myös lampaille
 • 28.04.2014

  Terveydenhuoltoa myös lampaille

  Tämä blogi-kirjoitus on osa YmpäristöAgro-hanketta, joka keskittyy mm. tuotantoeläinten hyvinvointiin. Viisiosaista ”Lammastilan arkea” -blogia kirjoittaa ProAgria Oulun terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela, joka työskentelee viikon ajan Kati ja Kari Haipuksen lammastilalla Kiimingin Huttukylässä.

   

  Osa 5: Terveydenhuoltoa myös lampaille

  Aika aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin. Minullakin oli edessäni viimeinen päivä Haipuksen lammastilalla. Viikon aikana oli tapahtunut paljon, ja olin saanut hienon tilaisuuden seurata lampaan koko tuotantokierron: uusi uuhiporukka koottiin astutettavaksi, uuhet karitsoivat, karitsat vieroitettiin ja riittävän suuriksi kasvaneet karitsat lähtivät teuraaksi. Lampaan tiineys kestää viisi kuukautta ja teuraskaritsan kasvatus syntymästä noin kahdeksan kuukautta. Reilun vuoden tapahtumat yhdessä viikossa. Aika hyvä!

  Varsinaisia eläinlääkärin taitoja en viikon aikana tarvinnut. Yksikään uuhista ei sairastunut karitsointihalvaukseen tai tiineysmyrkytykseen. Karitsoinnit sujuivat ongelmitta eikä karitsoilla ollut ripulia. Vieroitettujen joukosta taisin löytää yhden yskivän eläimen. Kysyinkin Katilta ja Karilta, montako kertaa heillä lääkitään eläimiä vuoden aikana. Lääkityskirjanpitoa ei kaivettu esille, mutta muuta kuin loishäätöä varten lääkittyjen eläinten määrä oli laskettavissa yhden käden sormin ja sormia jäi vielä ylikin. Hoitoprosentiksi tuli siis jotain yhden ja kahden välillä. Antibiooteilla ei kotimaista karitsaa todellakaan kasvateta. Eläinten terveys perustuu oikeaan ruokintaan ja hyvään hoitoon.

  Teen työkseni ProAgria Oulussa paljon terveydenhuoltokäyntejä nautatiloille. Ainakin kerran vuodessa käymme asiakkaitteni kanssa läpi eläinten olosuhteet ja terveystilanteen ja istumme alas kunnolla miettimään, mihin eläinten hyvinvointia edistävään asiaan seuraavaksi tartutaan. Terveydenhuoltojärjestelmää kehitetään parhaillaan myös lampaille. Lampaiden terveydenhuollon avulla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi sairauksiin ja huomata tuotantoa tai eläinten hyvinvointia heikentävät asiat tilalla ajoissa. Eläinlääkärin ”ulkopuolisen silmiä” ja ammattitaitoa kannattaa hyödyntää tilan kehittämisessä.

  Todella antoisa työviikko Haipuksen tilalla on nyt ohi. Iso kiitos tilanväelle antoisista keskusteluista ja kärsivällisestä opastuksesta ja ohjauksesta lammastilan arjessa. Ehkäpä näemme seuraavan kerran terveydenhuoltokäynnillä.

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti