• proagriaoulu.fi » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristöAgron tiedotteet » Terveet ja hyvinvoivat naudat - palkokasvien hyödyt peittoavat riskit tuotannossa

 • Yhteystiedot sivulle >

  • YmpäristöAgro-hanke
  Taimi Mahosenaho
  040 551 7807

  • Maiseman- ja luonnonhoito, erityistuet
  Maarit Satomaa
  040 566 7924

  • Eläinten hyvinvointi
  Virpi Huotari
  0400 786 933

  • Luonnonmukainen tuotanto
  Anna-Leena Vierimaa
  0400138733                                                                                                                                                                                Olli Olli Valtonen
  040 735 5519

  • Ympäristötuen mukainen viljely
  Risto Jokela
  0400 285 294

  • Lähiruoka
  Soila Hiltunen
  0400 182 584

  • Maatalousmaankäytön uudet näkökulmat
  Kartoittaja Mikko Marjomaa 040 5798529

  • Tuki-infot
  Anna-Leena Vierimaa
  0400 138 733

  • Maatilan energia
  Esko Viitala
  Piiriagrologi, energianeuvoja                                                                                                                                             0400 286033

  • Lammastalous ympäristönhoitajana
  Heini Rautiola, lammasneuvoja
  045 6578708

  Sähköpostit: etunimi.sukunimi@proagria.fi

  Terveet ja Hyvinvoivat Naudat - Palkokasvien hyödyt peittoavat riskit ruokinnassa

  05.01.2015

  Terveet ja Hyvinvoivat Naudat - Palkokasvien hyödyt peittoavat riskit ruokinnassa

  Palkokasveista tutuimmat ovat apilat, virnat, mailaset, vuohenherne ja härkäpapu. Niiden hyödyt nautatilalle tulevat ennen kaikkea pellon kautta, sillä valkuaiskasvit kykenevät biologiseen typensidontaan. Monet palkokasvit myös parantavat vahvalla juuristollaan maan rakennetta. Säilörehuna palkokasvit ovat maistuvia ja lisäävät siksi tuotosta.

  Puhalluttavatko palkokasvit?

  Pötsimikrobit tuottavat jatkuvasti kaasuja, jotka lehmä normaalisti röyhtäisee ulos. Puhaltumisessa pötsiin kertyy joko vapaata kaasua tai kaasu on pieninä kuplina rehumassan sisällä. Jos tilanne jatkuu, laajentuva pötsi saa aikaan hengityksen ja verenkierron vaikeutumisen ja johtaa lopulta kuolemaan. Palkokasveista apila ja sinimailanen ovat ne, joilla riski puhaltumiseen on suurin. Apilassa on lehtevä ja pehmeä koostumus, joten naudat syövät sitä mielellään suuria määriä. Suuri viherhiukkasten ja sulavan proteiinin määrä muodosta pötsissä limaa, joka vangitsee kaasukuplat sisäänsä ja näin puhalluttaa eläimen.

  Puhaltumisriski on siis olemassa, mutta sitä voi tehokkaasti torjua valitsemalla laidunkasvit oikein ja miettimällä laidunnusmanagementti kuntoon. Tärkeimmät kohdat ovat:

  • Ei pääsyä tuoreeseen ruohoon nälkäisenä
  • Tasainen syöttö ympäri laidunkauden
  • Ei kylmään ja/tai märkään ruohoon
  • Heinän tai säilörehun syöttö ennen laitumelle laskua
  • Eläinten tarkka seuranta
    

  Heikentyykö hedelmällisyys?

  Osa palkokasveista sisältää estrogeenisia vaikutuksia omaavia aineita. Näiden aineiden määrään vaikuttaa kasvilaji ja lajike, kasvin osa ja kasvuvaihe sekä kasvuolosuhteet. Esimerkiksi kuivuuden tai kylmyyden ”kurittamassa” kasvustossa kasviestrogeenipitoisuudet saattavat olla koholla. Kasviestrogeenien on kirjallisuudessa raportoitu aiheuttavan hedelmällisyysongelmia, kuten tiinehtymättömyyttä tai kohdun esiinluiskahduksia eritysesti lampailla, mutta myös naudoilla. Käytännössä vaikutuksia on hankala todentaa eikä meillä olekaan viimevuosilta yhtään todennettua kasviestrogeeneista johtuvaa karjatason hedelmällisyysongelmaa. Kasviestrogeenit on kuitenkin syytä pitää mielessä erityisesti tilanteissa, joissa rehu on käytännössä pelkkää apilaa tai jos se on korjattu tai eläimiä laidunnetaan ääriolosuhteissa.

  Osa palkokasveista on myrkyllisiä

  Ruisvirna, osa lupiineista ja valkomesikkä voivat aiheuttaa myrkytyksen eläimille. Ruisvirnan myrkylliset aineet aiheuttavat ihotulehdusta, karvan lähtöä ja yleisoireita, kuten syömättömyyttä. Ongelmia on raportoitu laitumella, kun kasvi on voimakkaan kasvun vaiheessa. Kuivatussa tai säilötyssä rehussa ongelmaa ei ole. Lupiineissa myrkytyksiä aiheuttavat alkaloidit, mutta viljellyissä lajikkeissa alkaloiditasot on jalostettu mataliksi.  Homeinen rehu on aina terveysriski. Lupiinissa ja valkomesikässä home voi aiheuttaa myrkytysoireita. Kannattaa huomata, että home ei ole aina ihmissilmin näkyvää.

  Kaiken kaikkiaan palkokasvit ovat arvokkaita kasveja viljelykierrossa ja hyvä komponentti rehuissa. Riskit on helposti hallittavissa, kun ne tiedostetaan.

  Tämä tiedote on osa YmpäristöAgro-hanketta. Hankkeen tiedotusosion tehtävänä on kerätä tietoa mm. eläinten hyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Tiedotteen on kirjoittanut ProAgria Oulun terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela (virpi.kurkela@proagria.fi)

  Lisätietoa:

  Puhakka L. Palkoviljojen haitta-aineet ja niiden merkitys kotieläinten ruokinnassa. Maataloustieteen Päivät, 2012

  Tietokantavirhe: Table 'proagria_proagria.hp_sivut' doesn't exist