Terveet ja Hyvinvoivat Lypsylehmät - hallitse hedelmällisyys
03.12.2014
Tämä tiedote on osa YmpäristöAgro-hanketta. Hankkeen tiedotusosion tehtävänä on kerätä tietoa mm. eläinten hyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Tiedotteen on kirjoittanut ProAgria Oulun terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela.
Hyvän tuotoksen takaamiseksi lypsylehmän tulisi poikia reilun vuoden välein. Poikimavälin kohtuuton venyminen altistaa lehmää erilaisille sairauksille ja se tulee poistetuksi todennäköisemmin kuin hedelmällisyydeltään hyvä lehmä. Ensikoilla hedelmällisyys on suurin syy teurastuspäätökseen. Kun tavoitteena on kestävä ja tuottava karja, on hedelmällisyys oltava kunnossa.
Hedelmällisyys mittaa managementtia
Jotta lehmä poikimisen jälkeen tiinehtyisi ilman ongelmia, on monen asian osuttava kohdalleen. Kaikki sairaudet, jotka vaivaavat eläintä korkeimman tuotoksen aikaan, heikentävät sen mahdollisuuksia helppoon tiinehtymiseen. Poikimakarsinan puhtaus, oikea-aikainen poikima-apu ja nopea reagointi mahdollisiin sairauden oireisiin varmistavat osaltaan synnytysteiden nopean palautumisen normaaliksi.
Ruoki lehmät hyvään kiimaan
Lehmä on aina poikimisen jälkeen jonkinasteisessa energiavajeessa. Kun lehmän kuntoluokka on kohdallaan ja ruokinta kunnossa, tilanne korjaantuu kuitenkin pian ja suurimmalla osalla lehmistä kiimakierto käynnistyy 50 pv mennessä poikimisen jälkeen. Vaikka myös vitamiineilla ja hivenaineilla on tutkimusten mukaan vaikutusta, tulee suurin ruokinnan vaikutus hedelmällisyyteen ehdottomasti perusasioiden kautta: energia ja valkuaisruokinta on oltava tasapainossa, lehmän karkearehu-väkirehusuhteen kunnossa ja syöntikyvyn maidontuotannon vaatimalla tasolla. Maitotila-asiantuntijan tekemän päivälaskelman avulla voi helposti tarkistaa ruokinnan onnistumisen.
Olosuhteet kuntoon
Lehmä voi toimia luontaisen kiimakäyttäytymisensä mukaisesti vain, jos olosuhteet ovat kunnossa. Hyppykäyttäytyminen vaatii pitävät lattiat ja terveet jalat. Jos eläintiheys navetassa on sopiva ja navetan mitoitukset riittävän väljät, myös arvioasteikossa alimpana olevat ensikot uskaltavat näyttää kiimansa. Kunnon valaistus 16 tuntia päivässä vahvistaa kiimojen näkymistä.
Seuraa ja suunnittele
Tietoa hedelmällisyyden tunnusluvuista saa tuotosseurannan raporteista. Tuorein tilanne näkyy ProTuotos kausiraportin yhteenvedossa. Tunnuslukuja tarkasteltaessa kannattaa muistaa, että osa niistä kertoo melko kaukaisista tapahtumista. Esimerkiksi poikimaväliin tarvitaan eläimeltä kaksi poikimista ja luku on siis tuoreimmillaan heti poikimisen jälkeen ja silloinkin yli 9 kuukautta vanhaa tietoa. Useaan kertaan siemennetyn ja hoidetun eläimen huono hedelmällisyys taas ei näy poikimavälissä ollenkaan, jos eläin joudutaan poistamaan. Uusimattomuusprosentti on hyvin nopea mittari ja toimiva etenkin, kun lehmät tiineystarkastetaan säännöllisesti. Lisätietoa tunnusluvuista ja niiden tulkinnasta saat omalta maitotilaneuvojaltasi.
Lisätietoa:
Virpi Kurkela, terveydenhuoltoeläinlääkäri, ProAgria Oulu
virpi.kurkela@proagria.fi