• proagriaoulu.fi » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristöAgron tiedotteet » Teho plus-seminaari veti tuvan täyteen Oulussa

 • Yhteystiedot sivulle >

  • YmpäristöAgro-hanke
  Taimi Mahosenaho
  040 551 7807

  • Maiseman- ja luonnonhoito, erityistuet
  Maarit Satomaa
  040 566 7924

  • Eläinten hyvinvointi
  Virpi Huotari
  0400 786 933

  • Luonnonmukainen tuotanto
  Anna-Leena Vierimaa
  0400138733                                                                                                                                                                                Olli Olli Valtonen
  040 735 5519

  • Ympäristötuen mukainen viljely
  Risto Jokela
  0400 285 294

  • Lähiruoka
  Soila Hiltunen
  0400 182 584

  • Maatalousmaankäytön uudet näkökulmat
  Kartoittaja Mikko Marjomaa 040 5798529

  • Tuki-infot
  Anna-Leena Vierimaa
  0400 138 733

  • Maatilan energia
  Esko Viitala
  Piiriagrologi, energianeuvoja                                                                                                                                             0400 286033

  • Lammastalous ympäristönhoitajana
  Heini Rautiola, lammasneuvoja
  045 6578708

  Sähköpostit: etunimi.sukunimi@proagria.fi

  Teho plus -seminaari veti tuvan täyteen Oulussa

  08.07.2014

  Keskiviikkona 4.6.2014 Oulussa pidetty Tehoplus-hankkeen seminaari oli kaikin puolin onnistunut tilaisuus. Lasaretin Merikoski-sali oli viimeistä penkkiriviä myöten täynnä maatalous- ja ympäristöosaamisen ammattilaisia, maanviljelijöitä ja alan opiskelijoita, jotka tulivat kuulemaan mitä uutta Tehoplus-hankkeen vetäjillä oli kerrottavanaan.  YmpäristöAgro oli mukana esittelemässä hanketta ja tiedotti tilaisuudesta alueellamme.

   

  Päivän ohjelma oli monipuolinen. Saimme uutta ja mielenkiintoista asiaa tulevan toimintakauden ympäristöasioista ja lupamenettelyistä. Ajatuksia ja ideoita vaihdeltiin tapahtuman kuluessa runsaasti ja tunnelma oli alusta loppuun saakka vastaanottavainen. Uuden toimintakauden luonnokset herättivät myös keskustelua kuulijoissa ja sävy oli myönteinen. Tavoitteena on selkeämpi ja helpommin ymmärrettävä ympäristökorvaus- ja tukijärjestelmä. Tilaisuudessa esiteltiin myös tulevan kauden neuvontajärjestelmää NEUVO2020, jonka tarkoitus on mm. auttaa viljelijää oman tilansa ympäristö- ja tukiasioissa sekä edistää maaseudun kehittämisohjelman tavoitteita tilatasolla. 

  Kimmo Härjämäki kertoi laajasti maatilojen ympäristönhoidon mahdollisuuksista ja näytti havainnollistavia esimerkkejä hoitokohteista. Hän ilmensi, kuinka esimerkiksi yksi kivikasa voi luoda kodin ja suojan useille lajeille, joka osaltaan vaalii luonnon monimuotoisuutta. Härjämäki myös painotti, että jokaiselta maatilalta löytyy luonnonhoitokohteita ja kehotti maanviljelijöitä esimerkiksi yhteistyöhön riistanhoitopeltojen viljelykierrossa.

  Maaseutuverkosto esitteli maaseutu.fi sivustoa ja kertoi tilaisuudessa uudesta aktiivisesta roolistaan siltana vanhan ja uuden toimintakauden välillä. Viljelijä Arto Kopolan esitelmä Valkamon tilasta edusti viljelijän näkökulmaa talouden ja ympäristöasioiden hallinnassa, luomuun siirtymisessä ja eläinten hyvinvoinnista huolehtimisessa. Esitelmä oli monella tapaa antoisa ja hyvällä huumorilla höystetty ja se saikin lopuksi ansaitut aplodit. Arton sanoma oli myös konetöiden ulkoistamisessa koneurakoitsijoille, jolloin saadaan korkean työnlaadun lisäksi töitä koneurakoinnin ammattilaisille. Myös ympäristö kiittää, kun kaikkien viljelijöiden ei tarvitse ylläpitää omia koneita ja laitteita.

  Ely-keskus tiedotti tulevasta nitraattiasetuksesta, uusimmista ympäristökorvauksen luonnoksista ja kosteikkojen pinta-ala huojennuksista, jotka toteutuessaan mahdollistavat useampien kosteikkojen rakentamisen.   Aluehallintoviraston ympäristölupa-asioita kuultiin myös kattavasti. Lopuksi luotiin katsaus ProAgria Oulun hallinnoimaan YmpäristöAgro-hankkeeseen sekä tutustuttiin Hydropohjanmaa-hankkeeseen.

  Näyttääkin, että uudella toimintakaudella ympäristön huomioiminen on keskiössä ja sen tilan parantamiseksi tullaan tekemään merkittäviä satsauksia. Kiitos tilaisuuden järjestäneille tahoille. Tämän tilaisuuden sisältö tulee löytymään kokonaisuudessaan www.ymparisto.fi/tehoplus sivustolta. Tämä tiedote on laadittu YmpäristöAgro II hankkeen puitteissa.

  Teksti: Kimmo Härkönen

  Liitetiedostot

  Tietokantavirhe: Table 'proagria_proagria.hp_sivut' doesn't exist