Tavoitteena sujuva arki
Haapajärvellä toimiva Marjoniemen Maito Oy on kahden sukupolven luotsaama yritys. Ajankäytön hallinta ja työnjaon selkiyttäminen ovat keskeiset kehittämisen paikat matkalla kohti sujuvampaa arkea.
Marjoniemen tilalla on 150 lehmää ja satakunta tulevaa lypsäjää. Vuonna 2013 valmistuneessa navetassa on kolme lypsyrobottia.
Vuonna 2014 tilalla tehtiin osittainen sukupolvenvaihdos, jolloin tila myös yhtiöitettiin. Yritystä luotsaavat nyt Heli ja Jari Marjoniemi sekä heidän poikansa Aleksi.
”Käytämme paljon urakointipalveluja muun muassa rehuntekoon, puinteihin ja lannanlevitykseen. Itse keskitymme siihen, että navetta toimii ja lehmät ovat terveitä ja tuottavia.”
MaitoManageri-hankkeen Tanskan matkalle osallistuneet Heli ja Aleksi olivat näkemästään ja kokemastaan innostuneita. Matkan tavoitteena oli tutustua isojen maitotilayritysten käytännön johtamiseen.
”Olemme tehneet monia tilavierailuja. Kun aiemmat ovat keskittyneet rakentamiseen, navetan tekniikkaan tai pohjapiirroksiin, nyt pääsimme mukaan tilojen työhön.”
Marjoniemen Maito Oy:n tulevalle johtajalle Aleksille matkan kokemukset vahvistivat, että maatilaa pitää johtaa samalla tavalla kuin muitakin yrityksiä.
”Suomessa olemme vielä lapsenkengissä. Tanskalainen johtamiskulttuuri herätti ajatuksia ja antoi kyllä ideoita oman työn ja johtajuuden kehittämiseen.”
Ajankäyttö hallintaan
Ajanhallinta oli ykkössyy, miksi Heli Marjoniemi innostui ilmoittamaan oman maitotilansa mukaan MaitoManageri-hankkeeseen. Kun yrityksessä työskentelee useita ihmisiä ja on monia yhteistyökumppaneita, tilan väen on tärkeää järjestää yhteisiä hetkiä, että kaikki tietävät, missä mennään.
”Tanskasta jäivät mieleen säännölliset viikkopalaverit, joissa käsiteltiin aikataulut, tekemiset ja pienetkin yksityiskohdat. Omassa yrityksessä etenemme sopivilla askelilla. Ensimmäinen työ on listata tekemiset ja pilkkoa ne sopiviksi paloiksi.”
Sujuva arki on tehty myös selkeästä työnjaosta. Vastuunsiirto sopivaan tahtiin nuorelle polvelle on tärkeää.
Marjoniemen Maidon lypsypuolen ja rehustuksen hoitaa Aleksi. Helin vastuulla ovat vasikkala sekä hedelmällisyyteen, jalostukseen ja utareterveyteen liittyvät asiat. Jari puolestaan vastaa peltopuolesta sekä yrityksen paperitöistä ja byrokratiasta.
Töihin toiselle tilalle
Heli Marjoniemi on saanut paljon työhönsä ProAgrian pienryhmätoiminnasta.
”Pienryhmä on näköalapaikka, jossa keskustellaan avoimesti omasta työstä, jaetaan kokemuksia ja ideoita – pohditaan yhdessä vaikka, miten joku tila on saavuttanut hyvät tunnuslukunsa.”
”Omaan yritykseen on tärkeää saada ulkopuolisia silmiä katsomaan asioita eri näkövinkkelistä."