• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Talouslukuja avoimesti pienryhmässä
 • 08.05.2017

  Talouslukuja avoimesti pienryhmässä

  Pienryhmässä voi puhua toisinaan vaikeasti käsitettävistä talousluvuista käytännönläheisesti ja keskustellen. Usein samassa tilanteessa olevien kanssa keskusteleminen auttaa ymmärtämään asioita paremmin. Pienryhmän tärkeää antia on myös se, että kylmät luvut saavat kasvot, ja tiedetään suurin piirtein, millaisella tekemisellä luvut on saatu aikaan.

  ProAgria Oulun MaitoLiideri-hanke järjesti talouspäivän toiselle viljelijäryhmälle keskiviikkona 29.3. Villa Korkatissa Haapavedellä. Päivässä mukana olleet tilat olivat luomassa uutta jo MaitoManageri-hankkeessa.

  Pienryhmän vetäjäksi kutsuttiin ProAgria Etelä-Savon talouden ja johtamisen erityisasiantuntija Arto Karila. Hänelle pienryhmätoiminta oli ennestään tuttua ja hän lähti innokkaasti luomaan uudenlaista lähestymistapaa talouslukuihin.


  Päivään oli valmistauduttu siten, että jokaiselle tilalle oli tehty tulosanalyysit. Tulosanalyyseistä saimme vertailukelpoisia tuloksia, joiden pohjalta pystyimme käymään keskustelua. Kuvassa mielenkiintoisen talouslukujen äärellä ovat Jukka ja Liisa Ojantakanen.

  Aluksi keskusteltiin yrittäjien odotuksista, jonka jälkeen Arto Karila alusti talouden perusasioista ja yrityksen talousjohtamisesta etenkin tilan kehittyessä. Maatilan kasvaessa voidaan valita erilaisia strategioita, jotka vaikuttavat eri tavoin maksuvalmiuteen ja vakavaraisuuteen, vaikka kannattavuus olisi yhtä hyvä.

  Kun talouden perusasiat oli kerrattu, siirryttiin vertailemaan tulosanalyysin tunnuslukuja. Yrittäjien omasta toiveesta luvut esitettiin siten, että jokainen tiesi, mitkä ovat kenenkin lukuja. Tunnusluvut käytiin läpi yksi kerrallaan keskustellen. Yhdessä mietittiin, mistä tunnuslukujen erot johtuivat.

  Talouslukujen läpikäyminen herätti runsaasti ajatuksia, ja kannattavuutta laskettaessa oman työn arvo konkretisoitui.


  Maidontuotannossa lehmää voidaan ajatella yhtenä pienenä tuotantoyksikkönä, jolle voi tehdä maksuvalmiuslaskelman. Arto Karila esitteli tekemäänsä ”yhden lehmän likwiä”, jossa kaikki tuotot ja kustannukset oli jaettu yhdelle lehmälle. Tämä laskelma helpottaa hahmottamaan sen, mitä yksi lehmä navetassa tuottaa.

  Päivän lopuksi jokainen kertoi, mihin talouslukuihin omalla tilalla pyritään vaikuttamaan ja kuinka se tehdään.

  Koska käsiteltävänä on talouslukuja, vaatii tällaisen pienryhmän järjestäminen luottamusta jäsenten välillä. Luottamusta voidaan rakentaa esimerkiksi jossain tuotantoaiheisessa pienryhmässä. Tässä tapauksessa luottamus oli rakentunut MaitoManageri-hankkeessa.

  Teksti ja kuvat:

  Petri KoivistoLue lisää

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!

  Lue lisää talouspalveluistamme!