• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Tällainen ajatus − mitä tehdään?
 • Tällainen ajatus − mitä tehdään?

  Nurmelan tila luottaa maidontuotantoon. Nuoret yrittäjät kehittävät johtamista, taloutta ja tuotantoa katse tulevaisuudessa. Asiantuntijatiimi on tärkeä tuki, rinnalla kulkija ja ajatusten palloseinä.

  Lauri ja Jaakko Niemi ottivat Nurmelan tilan haltuun sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2019, jolloin tila muuttui maatalousyhtymäksi. Yrityksen johtokolmikkoon kuuluu myös Laurin vaimo Saana Tanskanen-Niemi, joka vastaa talous- ja henkilöstöhallinnosta.

  Vaikka yrittäjien tarkoitus oli seurata alkuun asioita rauhassa, heti ensikuukausina tuli myyntiin lähellä sijaitseva maatila – mahdollisuus, johon ei voinut olla tarttumatta.

  – Haluamme olla vakaa ja kehittyvä yritys, sekä pystyä reagoimaan herkästi muuttuviin tilanteisiin, Lauri Niemi lisää.

  Tulevaisuuden vaatimuksiin ja mahdollisiin yllätyksiin Nurmelan tilalla halutaan vastata ja varautua strategiatyöllä.

  – Miltä tila näyttää vuosikymmenen tai kahden päästä ja mitä se edellyttää? Asiat on tehtävä hyvin ja kannattavasti muuttuva ympäristö huomioon ottaen. Tuotanto on pidettävä kunnossa ja talous tasapainossa.

  Käytännössä talouden johtaminen tarkoittaa muun muassa säännöllistä budjetointia ja maksuvalmiuden aktiivista seurantaa, välitilinpäätöksiä sekä ennakointia ja pitkäjänteistä liiketoiminnan ja investointien suunnittelua ja laskentaa talousasiantuntijan kanssa.

  – Henkilöstön johtaminen ja motivointi on keskeistä. On huolehdittava, että osaavia ja innostuneita työntekijöitä on tarpeeksi, jotta on aikaa tehdä asiat kunnolla, Saana lisää.

  Terveyttä ja kestävyyttä

  Nurmelan tilan eläinmäärä on tuplaantunut parin vuoden aikana. Karjaa hoidetaan tällä hetkellä kahdessa navetassa. Vuoden päivät käytössä ollut uusi vasikkala on helpottanut ja tehostanut työtä.

  Saana Tanskanen-Niemelle ykkösajatus kaikessa tekemisessä on kehittää toimintatapoja mahdollisimman järkeviksi ja tehokkaiksi. Esimerkiksi eläimiä tulee voida käsitellä ja opettaa ensimmäisellä lypsykerralla robotille helposti ja turvallisesti myös yksin.

  Eläinten hyvinvointi, hedelmällisyys, terveys ja kestävyys ovat keskeisiä asioita. Tasainen tuotanto varmistetaan ruokinnan kuukausittaisella seurannalla, joka pohjautuu rehu- ja maitonäytteisiin sekä tiiviiseen yhteistyöhön maitotila-asiantuntijan kanssa.

  – Kun seosrehun tekee aina sama ihminen, koostumus säilyy samana.  

  Laaturehua karjan tarpeisiin

  Myös Nurmelan tilan peltomäärä on kasvanut nopeasti. Kasvintuotannon strategiaa ja nurmiviljelyä yrittäjät ovat pohtineet yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

  – Miten tuottaa pelloillamme laadukasta rehua lehmien tarpeisiin tai valita sääriskejä kestäviä kasvilajikkeita ja nurmiseoksia. Hiilijalanjälkeä pienennetään niillä keinoilla, jotka ovat taloudellisesti järkeviä, Jaakko Niemi tarkentaa.

  Seuraavan vuoden viljelysuunnittelun aikaistaminen kesäkuulle on mahdollistanut lannoitteiden ja muiden tuotantopanosten hankkimisen edulliseen aikaan. Tuotantokustannuslaskelma kuuluu vuosirutiineihin.

  Tiimillä yhteinen tavoite

  ProAgrialla ja Nurmelan tilalla on pitkä yhteinen historia. Nykyisin tilan tarpeita ja kysymyksiä pohditaan asiantuntijatiimin kanssa.

  – Omille näkemyksille on hyvä olla pallottelukaveri. Emme voi, ehdi ja halua hallita kaikkea yksin. Asiantuntijan kanssa itsekin kehittyy ja saa näkemystä, Lauri Niemi sanoo.

  Saana Tanskanen-Niemi on talouden ja johtamisen asiantuntija, joka ”hallitsee yrityksen sähköisen kirjanpidon ja palkka-asiat vaikka unissaan”.

  – Silti haluan rinnalle uutta näkemystä, kokemusta ja erikoisosaamista. Asiat muuttuvat koko ajan ja tulee uusia näkökulmia. Pikkuvirheet maksavat paljon.

  Yrityksen hallituspalaveriin kokoontuvat tilan väen lisäksi tarpeen mukaan johtamisen, talouden ja tuotannon asiantuntijat sekä pankin ja jatkossa myös meijerin edustaja.

  – Palavereissa syntyy yhteinen käsitys, missä mennään ja mitä on tulossa. Päällekkäinen tekeminen vähenee. Tilan toiminnan tulee pyöriä tilanteessa kuin tilanteessa. Tästä joukosta löytyvät tarvittaessa myös varahenkilöt lomien aikaan tai jos meille jotakin sattuu.

   

  Jaakko Niemi (vasemmalla), Lauri Niemi ja Saana-Tanskanen-Niemi pitävät tärkeänä, että jokapäiväinen työ on yksinkertaista, tehokasta ja letkeää.


  Nurmelan tila
  • noin 220 lypsävää, nuorkarjaa 120
  • viljelyssä noin 430 peltohehtaaria, josta nurmella 230 hehtaaria; lisäksi ruisvehnää, ohraa ja syysrypsiä
  • kaksi vakituista työntekijää, oppisopimusharjoittelija ja kausityövoimaa 1–2 henkilöä