Haja-asutuksen jätevedet haltuun ajoissa

10.01.2019

Omakotitalon tai mökin pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta omistavilla on lokakuun loppuun saakka aikaa muuttaa jätevesijärjestelmä lain vaatimalle tasolle.

– Kiire tulee, sanoo projektipäällikkö Merja Talvitie, joka on vienyt käytäntöön ProAgria Oulun jätevesihankkeita vuodesta 2011 lähtien.

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyä säätelee ympäristönsuojelulaki. Tarkemmat säädökset löytyvät niin sanotusta jätevesiasetuksesta.

Nykyinen jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja.

– Osa on hoitanut asiat kuntoon jo ajat sitten, mutta suurella osalla asia on jäämässä loppumetreille, Merja Talvitie sanoo.

Jätevesijärjestelmäänsä pohtivaa kiinteistönomistajaa Merja Talvitie kannustaa suhtautumaan vanhaan järjestelmään kriittisesti: kannattaako jatkaa sillä vai investoida uuteen.

– Ensiksi kannattaa miettiä kaikki vaihtoehdot ja valita sitten itselle parhaiten sopiva ratkaisu. Myös veden käyttö on hyvä miettiä uudelleen. Mistä vesi tulee, mihin sitä tarvitaan? Tarvitaanko esimerkiksi vesivessaa, kun muutkin käymälävaihtoehdot ovat kehittyneet viime vuosina, Merja Talvitie sanoo.

Maksutonta neuvontaa

Haja-asutusalueen jätevesiä koskeva neuvonta jatkuu siirtymäajan loppuun eli 31.10.209 saakka. ProAgria Oulun jätevesihanke tarjoaa aiheesta maksutonta puhelin- ja sähköpostineuvontaa.

– Neuvonta tarkoittaa tilanteen kartoitusta, vaihtoehtojen hakemista sekä asiakkaan auttamista päätöksenteossa ja eteenpäin sopivien suunnittelijoiden kanssa, Merja Talvitie kertoo.

Pientä piristymistä on viime aikoina ollut havaittavissa.

– Alkuaikojen epätietoisuus ja väärät käsitykset lakien ja määräysten muuttuessa ovat vähentyneet. Enää ei kysytä, tarvitaanko järjestelmä, vaan halutaan teknistä neuvontaa, mikä olisi hyvä järjestelmä.

Hankkeen puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 8–16 numerossa 045 6578 611. Muina aikoina soitto- tai toimistoajan voi varata helposti osoitteessa www.proagriaoulu.fi/maksuton-neuvonta.

Lisätietoa: ProAgria Oulu, projektipäällikkö Merja Talvitie, puh. 045 6578 611, merja.talvitie@proagria.fi