Sanaton vuorovaikutus tukee työnohjausta
Työnohjauksessa keskeisessä roolissa on ihmisten välinen keskustelu, mutta myös eläinavusteinen työnohjaus on tehokas menetelmä työelämän haasteisiin. Eläinten kanssa tehtävillä harjoituksilla päästään nopeasti kiinni työntekijöitä kuormittaviin pulmiin.
Eläinten kanssa tehtävä työnohjaus etenee esimerkiksi niin, että tapaaminen aloitetaan 15–30 minuutin mittaisella harjoituksella eläinten kanssa. Harjoituksen tyylin päättää työnohjaaja, joka miettii kullekin asiakkaalle tai asiakasryhmälle sopivan harjoituksen etukäteen laaditun suunnitelman pohjalta. Harjoitus voi olla esimerkiksi hevoslauman tarkkailua, jonka jälkeen keskustellaan siitä, minkä lauman jäsenen ohjattavat rekrytoisivat omaan tiimiinsä.
- Eläinten kautta pääsee peilaamaan työelämässä tapahtuvia kohtaamisia, kertoo psykologi, ratsastusterapeutti ja voimavarakeskeinen työnohjaaja Pauliina Tuomivaara.
Tuomivaara valmistui työnohjaajaksi viime vuonna. Opiskellessaan hänelle oli selvää heti alkumetreillä, että eläimet tulevat olemaan tarpeen mukaan läsnä myös työnohjauksissa. Sopivat työkaverit löytyivät omasta takaa – Tuomivaaran ratsastusterapiahevoset toimivat erinomaisesti työnohjauksessakin. Hevoskolmikkoa täydentää lapinporokoiranarttu Siiri.
Eläinavusteisessa työnohjauksessa työkaverina käytettävän eläimen tärkein ominaisuus on luonne. Toinen tärkeä tekijä on riittävä koulutustaso, niin työnohjaajalla kuin eläimillä.
- Jatkuva koulutus on eläinten kanssa tärkeää. Esimerkiksi hevosten kanssa työskentely on huomattavasti helpompaa, kun hevonen on tottunut maasta käsin tehtäviin harjoituksiin ja osaa toimia ihmisten kanssa, Tuomivaara toteaa.
Työnohjauksessa aiheet voivat olla raskaita ja surullisiakin. Mikä auttaa työnohjaajaa jaksamaan omassa työssään?
- Eläimen ja ihmisen välinen sanaton vuorovaikutus inspiroi minua. Luonnossa ja eläinten kanssa liikkuminen tuo hyvinvointia ammattilaisellekin. Eläimen voima on vaikuttava, Tuomivaara kiteyttää.
Tuomivaaran lisäksi kokemusta eläinavusteisuudesta työnohjauksessa on mm. Leena Kauppi-Takkulalla sekä työnohjausta paraikaa opiskelevalla Sanna Kallungilla. Kolmikko on mukana ProAgria Oulun hallinnoimassa Karvakorvat työkaverina -hankkeessa, jossa kehitetään eläin- ja luontoavusteisia palveluita sekä lisätään alan tunnettuutta. Hankkeesta voi lukea lisää täältä.
Lisätietoa työnohjauksesta voi lukea Suomen työnohjaajat ry:n sivuilta.