Salpalinjan entisöinti on vuoden 2017 maisemateko Pohjois-Pohjanmaalla

19.10.2017

Maa- ja kotitalousnaiset valitsee tänä vuonna kolmatta kertaa Vuoden maisemateon. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset on valinnut Pohjois-Pohjanmaan ehdokkaaksi Kuusamon kaupungin toteuttaman Salpalinjan entisöinnin. Ehdotus sopii hyvin Suomi 100 -juhlavuoden teemaan Itsenäisyyden merkit maisemassa. Valtakunnallinen maisemateko valitaan alueellisten voittajien joukosta.

Salpalinjan taisteluhauta. Kuva: Siru Väisänen

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Kuusamon kaupunki kunnosti Lahtelan alueella, 13 kilometriä Kuusamon keskustasta kaakkoon, välirauhan aikana vuosina 1940-41 rakennettuja Salpalinjan kenttälinnoituslaitteita. Ne entisöitiin syksyn 2016 ja kesän 2017 välillä, mikä oli jatkumoa noin 10 vuotta sitten tehdylle työlle. Osa linnoitteesta säilytettiin koskemattomana sotahistoriallisena jäänteenä.

"Entisöinnin tarkoitus oli nostaa esiin veteraanien ja siviilien välirauhan aikana tekemää historiallisesti merkittävää työtä itsenäisen Suomen puolesta ja vaalia tuota perintöä myös tuleville polville", kertoo hanketta toteuttanut Kuusamon kaupungin kehityspäällikkö Jari Karsikko.

Kohteella on merkitystä myös kasvatus- ja sivistystyössä. Se on mielenkiintoinen lisä Kuusamon matkailutarjontaan. Alueella on myös 4,5 kilometrin mittainen sotahistoriallinen luontopolku.

Kuusamon kaupunki toteutti omalla kustannuksellaan mittavan kunnostuksen, jossa linnoitusalue palautettiin syksyn 1944 asuun. Metsittynyt linnoitusalue raivattiin, pystytettiin sata metriä kaksirivistä panssarikiviestettä sekä rakennettiin 137 metriä taisteluhautaa ampumakomeroineen ja kaksi konekivääriasemaa. Urakka oli mittava, sillä esimerkiksi parkattua puuta tarvittiin yhdeksän kilometriä. Kunnostus työllisti samalla kuusamolaisia.

Työn valmistumista juhlittiin 13.8. linnoitusalueella. Paikalla oli satoja ihmisiä. Kohteen esittelemiseksi on laadittu 12 minuutin mittainen esittelyvideo, joka julkistetaan virallisesti itsenäisyyspäivänä.

Valinnan tehnyt asiantuntijaraati piti ehdotusta hyvin itsenäisyyden juhlavuoden teemaan sopivana. Salpalinjan kunnostus on kulttuuriteko: historia näkyy maisemassa ja sitä tuodaan entisöintihankkeen kautta eläväksi nykypolvelle. Sotahistoriallisia kohteita on maakunnassamme melko vähän ja niillä on muun muassa matkailullista kiinnostavuutta. Se tuo myös uutta ulottuvuutta luontokohteistaan ja talvimatkailusta tunnetun Kuusamon matkailuun.

Viisi ehdotusta Pohjois-Pohjanmaalta

Vuoden maisemateoksi tuli Pohjois-Pohjanmaalta viisi ehdotusta. Salpalinjan lisäksi mukana olivat Rantsilan Osuusmeijerin kunnostus, Pudasjärven Aittojärven kivikautinen puu, Kuusamon Käylän lottamuistomerkki ja Kuusamon Törmäsen seudun maamiesseuran 80-vuotishistoriikki. Lue lisää.

"Kaikki ehdotukset olivat hyviä esimerkkejä halusta vaalia paikallista kulttuuriperintöä ja ihmisen moninaisista vaikutuksista maisemaan", kertoo Oulun Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntija Kalle Hellström. Kaikki ehdotukset palkitaan kunniakirjoin.  

Koko Suomen voittajan valitsee marraskuussa 2017 Maa- ja kotitalousnaisten Keskus yhdessä valtakunnallisen raadin kanssa.

Lisätietoa

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset
maisema-asiantuntija Kalle Hellström
puh. 043 825 5253
kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi

Kuusamon kaupunki
kehityspäällikkö Jari Karsikko
puh. 040 860 8394
jari.karsikko@kuusamo.fi

Vuoden maisemateko -kilpailu

Tutustu Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Maisemapalveluihin.

Mediakuvat


Salpalinjan taisteluhauta.


Salpalinjan panssarieste.


Salpalinjan kunnostetun linnoitusalueen avajaisjuhla 13.8.2017.

Kuvat: Siru Väisänen