Ruokintakartoitus kertoo, maksatko liikaa rehuista

24.02.2016

Karjan rehukustannukset ovat suurin maidontuotannon menoerä. Siksi ruokinnan taloudellisuus kannattaakin varmistaa aika-ajoin. Ruokintakartoitus helppo ja nopea tapa varmistaa karjan ruokinnan oikeellisuus ja taloudellisuus.

– Pystymme päivän maitotuotoksen ja pitoisuuksien sekä päivän rehujen kulutuksen perusteella laskemaan ja arvioimaan, onko ruokinta kohdallaan, miten saada enemmän maitoa vähemmällä rahalla ja maksaako tila turhaa rehuista, kertoo ProAgria Keskusten Liiton kehityspäällikkö Tuija Huhtamäki.

Uudessa Ruokintakartoituksessa tehdään Päivälaskelma, joka on saanut hyvää palautetta asiakkailta. Lähtötiedoiksi tarvitaan karjan tuotos- ja rehujen kulutustiedot yhden päivän ajalta. Laskelman tuloksia ProAgrian asiantuntijat vertaavat tilakäynnillä karja- ja rehuhavaintoihin.

Karjan ruokinta nopeasti tasapainoon

Ruokintakartoitus kannattaa tehdä aina, jos vähänkin miettii, onko ruokinta tasapainossa – jos karjassa on tavanomaista enemmän tai yllättäen lannan löysyyttä, lehmät eivät kulje normaaliin tapaan robotilla, tankkimaidon määrä tai pitoisuus heilahtelevat totuttua enemmän tai lehmät eivät voi hyvin.

Ruokintakartoitus antaa vastaukset, mitä ravintoaineita lehmät saavat tarpeeseensa nähden sopivasti ja mistä mahdollisesti on puutetta. Lopputulemana selviää, onko käytössä oleva täydennysrehu oikeanlainen hinnaltaan ja koostumukseltaan sekä tuleeko säilörehun hyvä laatu hyödynnetyksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä on Päivälaskelma?

Ruokintakartoitus perustuu Päivälaskelmaan, jonka kehittämiseen osallistui neuvonnan lisäksi suomalaiset kotieläintutkijat ja meijerit. Nopeasti tehtävä Päivälaskelma antaa reaaliaikaisen tiedon ruokinnan biologisesta luotettavuudesta ja kannattavuudesta.

Maitoyrittäjälle se tarjoaa varmuutta ja hyvän pohjan ruokinnan suunnitteluun ja toteutukseen. Eläinten terveys ja tuotos paranevat ja rehut käytetään tehokkaasti ja kustannustehokkaasti maidontuottamiseen.

Lisätietoa:

ProAgria Oulun palvelupäälliköt
Virpi Huotari, 0400 786 933, virpi.huotari@proagria.fi
Antti Harjunen, 0400 285 291, antti.harjunen@proagria.fi

Lähetä meille tuotos- ja rehutiedot tällä lomakkeella ja tilaa samalla Ruokintakartoitus.