Ruokaketju näkyväksi: Näin se tapahtuu! -opintomatka viestinnän kehittämiseen alkutuottajille (PERUTTU)

25.01.2023-27.01.2023

Lähde mukaan oppimaan yrityksenne viestinnän kehittämistä Pohjois-Suomeen! Luvassa kiinnostavia vierailukohteita yrityksiin, jotka ovat ennakkoluulottomia esimerkkejä brändäämisestä! Tutustumme niin tilakohteisiin, pienyrityksiin, yrityksiin, jotka vievät tuotteitaan ulkomaille, kuin myös ammattioppilaitokseen, joka toimii erinomaisella tavalla eri sidosryhmien ja paikallisten yrittäjien kanssa yhteistyössä. Reissu ei ole pelkkää raakaa oppimista, pääsette illan päätteeksi myös virkistymään illallisten ja saunan merkeissä, sekä, mikä tärkeintä, verkostoitumaan muiden aiheesta kiinnostuneiden yrittäjien kanssa!  

Matkaoppaina kanssanne ovat hankkeen toimijat Meri-Tuuli ja Taru.

Ohjelma ja vierailukohteet

ke 25.1.2023 Paikallisuus ja vastuullisen yrityksen brändi – miten se näkyy toiminnassa ja markkinoinnissa?

Miten tuot esille yrityksenne erityisyyden ja mistä elementeistä yrityksenne brändi muodostuu? Tule kanssamme tutustumaan kahteen vierailukohteeseen, joiden brändissä näkyy paisti heidän vastuullinen toimintansa myös paikallinen uniikki ympäristö!

Hailuodon Panimo on Suomen ensimmäinen luomupanimo, joka valmistaa kaikki oluensa luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista! Hailuodon Panimo on mm. voittanut Suomen Paras Olut -kilpailun vehnäolutsarjan ja avannut uuden ravintolan Mallassaunan Oulun Pikisaareen.

  • Voit valita vierailun yhteyteen olutmaistelun (15 €/hlö).
  • Hailuodon Panimon yhteydessä on puoti, josta voit ostaa panimon tuotteita

Kujalan tila (vuodesta 1582) tuottaa ja myy hailuotolaista lähiruokaa suoraan tilalta. Kujan tilan karja laiduntaa kesät Hailuodon merenrantaniityillä hoitaen samalla perinnemaisemaa. Naudanliha onkin korkealuokkaista luonnonlaidunlihaa. Tila valmistaa myös maankuulut Löökikastikkeet. Tilan omista tuotteista valmistetaan herkullisia burgereita, joita voi pääsee nauttimaan Kujalan burgeri -ruokarekasta.

To 26.1. Pohjoiset maut – yhteistyössä on voimaa!

Torstai päivän vierailukohteemme keskittyvät pohjoisen ruoan ja makujen ympärille. Miten tuomme esiin Pohjoisen alueen omaleimaisuutta? Pääsemme tutustumaan yrityksiin, jotka harjoittavat tiivistä yhteistyötä niin paikallisten kuin myös muiden alueiden toimijoiden kanssa. Opimme miten yhteistyö vahvistaa yritysten toimintaa!  

JJ-Lihan tila tuottaa laadukasta luomu naudanlihaa, jonka tila myy suoraan tilalta kuluttajille ja ravintoloille ilman välikäsiä. JJ-Lihan karja laiduntaa vapaasti luonnonlaitumilla keväästä syksyyn. Karjana on pääasiassa pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmien sonnipoikia, jotka tulevat tilalle jatkokasvatukseen suoraan Tervolasta n. 120 km päästä. Toiminta edesauttaa lapinlehmien rodun säilyttämistä.

Yrttiaitta Saarento toimii Iijoen Illinsaaressa yli satavuotiaassa pihapiirissä, jossa yrittäjä Päivi tekee käsin ja luontoa kunnioittaen Yrttiaitan tuotteita lähiympäristön villiyrteistä ja marjoista. Yrttiaitassa asiakas pääsee nauttimaan pohjoisen luonnon mauista ja palveluista. Vierailukohteessa nautimme herkullisen kotalounaan.

Koivulan kotijuustola tuottaa lähiruokaa suoraan maitotilalta kauppoihin ja torimyyntiin. Tuotevalikoimaan kuuluu mm. paikallinen perinneherkku juustokeitto. Koivulan kotijuustola tuottaa vastuullisesti maitoa ja viimeisimpänä aluevaltauksena KaJo-premiumjäätelöä yhteistyössä paikallisen marjanviljelijän kanssa.

Shaman Spirits tekee erilaisia liköörejä ja makuvodkia Tyrnävällä. Yritys perustettiin vuonna 1998 ja heidän päävisionaan on olla putiikkimainen tislaamo, joka tunnetaan tuotteiden laadusta. Perunaviinatehdas hyödyntää tuotteidensa raaka-aineena paikallista huipputuotetta, hyvälaatuista suomalaista perunaa, joka tulee Pohjoismaiden ainoalta Euroopan Unionin High Grade -luokituksen saaneelta perunanviljelyalueelta.

  • Voit valita vierailun yhteyteen Shaman Spiritsin juomien sekä oululaisen Chocosomnian kanssa yhteistyössä kehittettyjen, käsintehtyjen konvehtien maistelun (24,80 €/hlö).

Pe 27.1. Lapin taikaa verkostoitumisessa ja viestinnässä sidosryhmien kanssa!

Perjantaina pääsemme oppimaan miten verkostoituminen ja viestintä sidosryhmien kanssa hyödyttää kaikkia! Pääsemme matkalle Etelä-Lappiin ihastelemaan aitoja lapinlehmiä ja näkemään mm. miten Lappian ammattiopisto Louen ja Arctic Icecream -yrityksen yhteistyössä lapinlehmän maidosta syntyy taitavasti tuotteistettua jäätelöä! Mikään tästä ei olisi mahdollista ilman tiivistä yhteistyötä ja verkostoitumista oikeiden sidosryhmien kanssa.

Vanhalan lammastilan laitumilla laiduntaa maamme vanhoihin alkuperäisrotuihin kuuluva suomenlammas. Vierailukohde sijaitsee Tervolassa ja tänä päivänä tilan katraaseen kuuluu n. 150 uuhta ja parikymmentä siitospässiä. Lampaat laiduntavat mm. Kemijokivarren perinnebiotooppeja. Vanhalan lammastila tekee kaikki tuotteensa itse käsityönä luomulampaiden värjäämättömistä villoista ja taljoista. Tilan tavoitteena on tehdä ajattomia, pitkäikäisiä ja tarpeellisia vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita. Kotisivut ja verkkokauppa tutustuttavat asiakkaan helposti tilan tarinaan ja tuotteisiin.

Lappian ammattiopisto Louella tutustumme koulun kanssa yhteistyötä tekeviin yrityksiin ja ennen kaikkea siihen, millaisia uusia mahdollisuuksia yhteistyössä voikaan olla ja millä monilla tavoilla eri toimijat yhteistyöstä hyötyvät. Erityishuomiona koulun tiluksilla toimiva Arctic Icecream, joka tuottaa samassa pihapiirissä asuvien lapinlehmien maidosta jäätelöä – siis Lapissa lappilaisista lapinlehmistä tuotettua jätskiä! Osallistujille korvan taakse mietittäväksi: Miten teidän yrityksenne voisi hyödyntää yhteistyötä omalla alueellanne ja millaisia hyötyjä verkostoituminen tuo.  

Louella pääsemme nauttimaan paikallisista raaka-aineista valmistetun lähiruokalounaan. Vierailuun kuuluu myös tutustuminen koulun navettaan ja lampolaan!

Muut Lappian ammattiopisto Louen kanssa yhteistyössä toimivat vierailukohteet tarkentuvat pian.

Opintomatkan hinta

Matkan hinta on 282–368 €/hlö (Hinta määräytyy osallistujamäärän mukaan. Mitä enemmän opintomatkalla on osallistujia, sitä edullisempi opintomatka on per henkilö.)

Opintomatkan hinta sisältää:

  • Kahden yön majoitus Hannuksen Piilopirtissä, 2hh. Majoitukseen kuuluu aamupala ja sauna.
  • Kuljetukset vierailukohteisiin
  • Ruokailut (lounaat, illalliset, kahvit ja matkaeväät)
  • Tutustuminen vierailukohteisiin
  • Opintomateriaalit

Huom. Mikäli haluat majoittua 1 hh, majoituksesta tulee lisähinta +48 €/hlö/2yötä.

Huomaathan, että opintomatkan osallistumismaksun voi vähentää yrityksen verotuksessa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan opintomatkalle Lyyti-lomakkeen kautta. Ilmoittautuminen auki 8.1.2023 asti. Tervetuloa!

Lisätietoja

Meri-Tuuli Kemppainen, merituuli.kemppainen@mtk.fi, puh. 050 547 2340