• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Ruokahukka ruotuun -rantatapahtuma
 • Ruokahukka ruotuun -rantatapahtuma

  Haapavesi, 11.08.2018

  Paakkilan pappila, Pappilantie 6, 86600 Haapavesi, klo 11-14

  OHJELMA:
  11.00 Tapahtuma avautuu yleisölle. Esillä ruokahukkapöytä, vesistöasiaa ja jätevesitietoa infopisteellä. Kytökylän Maa- ja kotitalousnaiset tarjoavat kuhakeittoa 400:lle. Paakkilan kannatusyhdistys myy luonnonmukaisesti tuotettuja satokauden kasviksia ym. tuotteita.
  11.30-12.10 Tapahtuman avaus, kaupunginjohtaja Antti-Jussi Vahteala. Vesistökeskustelu: Miten saamme yhdessä Haapaveden vesistöt hyvään tilaan? Keskustelussa mukana alueen keskeiset toimijat.
  12.15-13.15 Rotarien ongintakilpailu lapsille Paakkilan rannassa.
  12.30-13.45 Kalan fileointinäytös, Oulun kalatalouskeskus, Heikki Tahkola.
  12.45-13.30 Vesikasvien niittonäytös Paakkilan rannassa.
  14.00 Tapahtuma päättyy    

  Ruoantuotanto aiheuttaa yli kolmasosan tuottamastamme ympäristökuormituksesta. Tämän vuoksi hävikiksi päätyvä ruoka on tuotettu turhaan. Maa- ja kotitalousnaiset haastavat kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä. Suomalaiset kotitaloudet heittävät pois syömäkelpoista ruokaa yli 20 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Nelihenkisen perheen osalta tämä tekee jopa 500 euron turhan kustannuksen.

  Maa- ja kotitalousnaisten Ruokahukka ruotuun – katse vesistöihin -hankkeen rantatapahtumissa tarjotaan kuluttajille tietoa mahdollisuuksista vaikuttaa ympäristön, erityisesti vesistöjen tilaan omilla valinnoillaan sekä edistää ravinteiden kierrätystä. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja aktivoida vapaaehtoista vesienhoitotyötä havainnollistamisen ja positiivisen viestinnän avulla.

  Tapahtuman keskiössä ovat Haapaveden vesistöt, miten yhdessä toimimme, jotta vesistöt ovat jatkossa entistä paremmassa kunnossa. Haapavedellä on seudullisesti runsaasti vesistöjä, mm. suuria järviä. Vesistöjen kunnostushankkeita on viime vuosina laitettu liikkeelle useita ja myös Haapaveden kaupunki on ollut edistämässä asiaa. Tapahtuman tavoitteena on koota aiheen parissa toimivia yhteen ja löytää uusia ideoita ja yhteistyökumppaneita vesistöjen kunnostamisessa kohti hyvää tilaa.  

  Tapahtuman järjestävät Oulun Maa- ja kotitalousnaisten/ProAgria Oulun Ruokahukka ruotuun- katse vesistöihin- sekä VYYHTI II- hankkeet, Haapajärven osakaskunta, Kytökylän Maa- ja kotitalousnaiset ja Haapaveden Rotaryklubi. Yhteistyötahoina on Haapaveden kaupunki, Paakkilan kannatusyhdistys ja Haapaveden seurakunta. Tapahtuman järjestämiseen on saatu tukea alueen yrityksiltä ja muutamilta yksityishenkilöiltä.