• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maasta markkinoille » Rikkojen hallintaa ja nurmen jankkurointia
 • 22.06.2017

  Rikkojen hallintaa ja nurmen jankkurointia Ylivieskan pellonpiennartapahtumassa

  Maasta Markkinoille -hankkeella on useita havaintokokeita kesän aikana eri paikkakunnilla. Ylivieskan Niemelän kylällä Hannu Kontion tilalla keskitytään rikkojen hallintaan eri menetelmin ja tehdään nurmen jankkurointikoe. Havaintokoelohkoilla järjestetään maanantaina 3.7. yleinen pellonpiennartapahtuma, joka sisältää työnäytöksiä.

  Kokeissa on mukana Bt-Agro, jolla on myyntipiste Ylivieskassa. Kokeen toteutuksessa käytetään heidän myymiään koneita.

  Kahdella lohkolla torjutaan ohdaketta ja valvattia eri menetelmin. Toiselle lohkolle on kylvetty kauraa ja vehnää. Se ajetaan CombiCut-laitteella heinäkuun pellonpiennartapahtumassa. Laite muistuttaa puintikelaa, jolla pystyy niittämään kasvustosta kovavartiset rikat pois.

  Lohkolla seurataan, kuinka niitto käytännössä toimii paikallisissa olosuhteissa. Nouseeko esimerkiksi ohdake vielä niiton jälkeen haittaavaksi tekijäksi puinnissa? Samaista laitetta käytetään Ruotsissa yleisesti. Alueelle on hankittu nyt yksi kone, jota käytetään jatkossa urakoinnissa myös muille tiloille.

  Toisella lohkolla toteutetaan valvatin ja ohdakkeen torjuntaa Kvick-Finn-merkkisellä laitteella. Laitteessa on nostavat kultivointiterät ja niiden jälkeen roottori kela, joka nostaa rikkojen juuret pintaan.

  Lohko käsitellään kolmeen kertaan, jonka jälkeen se kylvetään hyvin peittävällä virna-rehurapsi-raiheinä-seoksella. Normaalina keväänä neljä ajokertaa olisi mahdollista, mutta nyt ajokertoja on supistettu. Käytännössä lohkolla on viherlannoitusvuosi, mutta myöhäisemmäksi siirtyneen kylvön vuoksi lohko ilmoitettiin nyt avokesantona yksivuotisen nurmen sijaan.

  Ensimmäinen ajo on tehty 1.6. ja tarkoituksella hiukan matalampaan, koska lohko oli sängellä. Mikäli lohkoa aiotaan seuraavana keväänä käsitellä, ensimmäinen ajo syksyllä on suositeltavaa. Kvick-Finnillä kerta-ajo luokitellaan kevennettyyn muokkaukseen ja hyväksytään talviaikaiseen kasvipeitteisyyteen.

  Toinen ajo tehtiin 14.6. BT-Agron toimittamalla uudemmalla juolannostimen versiolla. Ajosyvyydeksi päätettiin 12 senttiä, ja ajonopeus oli noin 4,5 km/h. Säätöön vaikutti pohjamaan kosteus, koska syvemmältä ajettaessa pintaan jäi isoja kokkareita, joissa oli juuria. Nämä kokkareet suojaavat juuria auringon säteilyltä ja antavat hyvän kasvualustan uudelle kasvulle.

  Matalammassa ajossa juurta nousi paremmin pintaan, mutta myös maahan jääneet juuret pätkiytyivät hyvin. Nämä ohdakkeen juuren palaset lähtevät kasvuun hyvin, mutta eivät ehdi kerätä ravintoa juureen ennen seuraava ajoa. Seuraavalla ajolla pellonpiennartilaisuudessa 3.7. nämä yksilöt saadaan tapettua.

  Jankkurointikoe tehdään tilan yhteydessä olevalla laitumella. Tarkoituksena on jankkuroida osa lohkosta ja havainnoida myöhemmin syksyllä, onko kasvien juurten syvyyteen tullut muutosta. Jankkurointi tehdään Bt-Agron myymällä mallilla, jossa on mukana nurmenilmastin.

  Tälläkin lohkolla ajo tehdään pellonpiennartapahtuman yhteydessä.

  Teksti ja kuvat:

  Olli ValtonenLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Pellonpiennarpäivät 2017

  3.7.2017 Ylivieska, BT-Agro ja Kontion tila

  9.8.2017 Maasta Markkinoille -hanke mukana Pohjois-Pohjanmaan Peltopäivillä Ruukissa

  15.8.2017 Siikajoki, Haapalan tila

  22.8.2017 Nivala, Raudaskosken ja Salmela tilat

  Varmista peltomaan kasvukunto. Lue lisää

  Maasta markkinoille – uusia oppeja ja välineitä luomutuotantoon. Lue lisää