• proagriaoulu.fi » Hankkeet » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Luomupuutarhatuotannon kokeiluja Pyhännällä
 • Kokeellista puutarhakasvien viljelyä ja perunaa Pyhännällä

  Syyskuun 21. päivä pienryhmäläisillä oli mahdollisuus tutustua Matti Kumpulaisen peltoihin. Mattilla oli monenlaista mielenkiintoista esiteltävää ryhmäläisille mm. erikoisen monilajinen maanparannuspelto monimuotoisuuspelto, jossa useampaa sinimailaslajiketta, keltamaitetta, kevätruisvehnää, rehuvirnaa, hernettä, rypsiä, rehukaalia, rehurapsia, valkosinappia, muokkausretikkaa, öljyretikkaa useampaa lajiketta, ruisvirnaa, westerwoldinraiheinää, kauraa, ruista ja ainakin samettikukkaa, auringonkukkaa, hunajakukkaa, kehäkukkaa sekä valkolupiinia ja tattaria. Lohkon kasvillisuus oli ainakin luonnonmonimuotoisuuden ja sitä kautta pölyttäjien kannalta erityisen suotuisa ja sitä se oli myös maisemallisesti arvokas. Alalla oli myös maatamuokkaavia ja maasta typpeä kerääviä kasveja kuten ruis, raiheinä, sinimailanen, öljyretikka ja muokkausretikka, typpeä sitovia lajeja kuten virnoja, hernettä sekä sinimailasta. Tarkoitus on myös vaikuttaa rikkakasvien määrään sekä lisätä multavuutta.

   

   

  Matti Kumpulaisen monilajinen maanparannuspelto, joka on on maanparannuksen lisäksi tärkeä myös pölyttäjien ja mahdollisesti muiden selkärangattomien kannalta, Kuva: Satu Huovinen.

   

  Matinpelloilla oli kesällä 2018 hankkeen järjestämä koe, jossa testattiin erilaisten katteiden vaikutusta rikkakasveihin ja satoon. Kokeilussa oli puulastu, hamppukuitu ja kitkentä (kitkentä krt/kasvukausi eri määrin) siis kolmas ilman katetta. Syyskuulla jo näytti, että hamppu vei voiton, eli rikat kasvoivat vähiten ja näytti, että kosteuskin oli parhaiten pysynyt hamppukatteen alla kuivana kesänä.  Lohkoilta mitattiin rikkakasvimassa ja porkkanoiden sato ja ne tulokset tulevat myöhemmin. Matilla oli myös mielenkiintoista kokeilua liittyen perunaan, jossa perunan kanssa oli laitettu kumppanuuskasviksi sektoreittain ruisvirnaa, valkolupiinia ja hernettä. Silmämääräisessä vertailussa kasvusto näytti säilyvän pitempään rutotta tiheän virnakasvuston sisällä. Satomäärää ei vertailtu, mutta sato oli hyvälaatuista. Kaikenkaikkiaan Matilla pyrkimyksenä muokkauksen vähentäminen.

   

  Hamppukuitua katteena porkkanalla. Kuva; Satu Huovinen

  Puulastua kattaana porkkanalla. Kuva: Satu Huovinen