• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Luomupuutarhatuotannon kokeiluja Pyhännällä
 • Kokeellista puutarhakasvien viljelyä ja perunaa Pyhännällä

  Syyskuun 21. päivä pienryhmäläisillä oli mahdollisuus tutustua Matti Kumpulaisen peltoihin. Matilla oli monenlaista mielenkiintoista esiteltävää ryhmäläisille kuten erikoisen monilajinen maanparannus- ja monimuotoisuuspelto, jossa oli useampaa sinimailaslajiketta, keltamaitetta, kevätruisvehnää, rehuvirnaa, hernettä, rypsiä, rehukaalia, rehurapsia, valkosinappia, muokkausretikkaa, öljyretikkaa useampaa lajiketta, ruisvirnaa, westerwoldinraiheinää, kauraa, ruista ja ainakin samettikukkaa, auringonkukkaa, hunajakukkaa, kehäkukkaa, valkolupiinia ja tattaria.

  Lohkon kasvillisuus oli ainakin luonnonmonimuotoisuuden ja sitä kautta pölyttäjien kannalta erityisen suotuisa ja myös maisemallisesti arvokas. Alalla oli myös maata muokkaavia ja maasta typpeä kerääviä kasveja kuten ruisra, raiheinää, sinimailasta, öljyretikkaa ja muokkausretikkaa sekä typpeä sitovia virnoja, hernettä ja sinimailasta. Tarkoitus on myös vaikuttaa rikkakasvien määrään ja lisätä multavuutta.

  Matti Kumpulaisen monilajinen maanparannuspelto, joka on  tärkeä myös pölyttäjien ja mahdollisesti muiden selkärangattomien kannalta. Kuva: Satu Huovinen

  Matinpelloilla oli kesällä 2018 hankkeen järjestämä koe, jossa testattiin erilaisten katteiden vaikutusta rikkakasveihin ja satoon. Kokeilussa oli puulastu, hamppukuitu ja kitkentä (kitkentäkertoja/kasvukausi eri määriä) siis kolmas ilman katetta.

  Syyskuulla jo näytti, että hamppu vei voiton. Rikat kasvoivat vähiten ja näytti siltä, että kosteuskin oli parhaiten pysynyt hamppukatteen alla kuivana kesänä. Lohkoilta mitattiin rikkakasvimassa ja porkkanoiden sato, ja ne tulokset tulevat myöhemmin.

  Matilla oli myös mielenkiintoista perunakokeilua, jossa perunan kumppanuuskasviksi oli laitettu sektoreittain ruisvirnaa, valkolupiinia ja hernettä. Silmämääräisessä vertailussa kasvusto näytti säilyvän pitempään rutotta tiheän virnakasvuston sisällä. Satomäärää ei vertailtu, mutta sato oli hyvälaatuista. Kaiken kaikkiaan Matin pyrkimyksenä on muokkauksen vähentäminen.

  Hamppukuitua katteena porkkanalla. Kuva: Satu Huovinen

  Puulastua katteena porkkanalla. Kuva: Satu Huovinen

  xx