• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Pohjoisen luomupäivät 22.-23.2.2017
  • Pohjoisen luomupäivät 22.-23.2.2017, Oulu, Pohto

    Pohjoisen luomupäivät järjestettiin 22.-23.2.2017 Oulussa, Pohtossa. Paikalle saapui lähes sata henkeä, joista selkeä enemmistö oli luomutuottajia, mukaan joukkoon mahtui myös tavanomaisia tuottajia sekä järjestäjätahojen ProAgrian ja Luken sekä muita alan asiantuntijoita. Keskiviikon 22.2. aiheena oli kannattavuutta maasta.

    16939525_1564703816877904_2157488045232028113_n.jpg

    Kauran demonstraatiokokeista ja rikkakasvien torjunnan kokeista kertoi tutkija Timo Lötjönen Lukesta.

    Ajankohtaisia asioita luomuvalvonnasta ja korvauksista esitelmöi erityisasiantuntija Johanna Honkanen Pohjois- Pohjanmaan ELY- keskuksesta. Esityksessä annettiin ohjeita siihen kuinka valmistauta luomutarkastukseen ja luomukorvauksen valvontaan.

    Ruokailun ja kahvittelun yhteydessä oli mahdollisuus osallistua Learning cafe- tutustumiseen näytteilleasettajien teemoihin. Näytteilleasettajina olivat Soilfood, BT Agro, Naturcom, Kinnusen mylly, Luomuliitto ja Maasta markkinoille hanke.

    16938963_1564702883544664_249319742908121886_n.jpg

     

    16730159_1564703123544640_7261484689059136539_n.jpg

    Savelan tilan luomuviljelija Tero Savela kertoi miten saada lisää liksaa yhteistyöllä. Esimerkkejä tilojen välisestä yhteistyötä ovat viljan yhteismyynti, lannan ja nurmen vaihto karjatilan ja luomutilan välillä sekä koneyhteistyö.

    Tutkija Juuso Joona Soilfoodilta antoi tietoa siihen miten parannetaan maan kasvukuntoa. Soilfoodin tuotteet ovat kierrätysraaka- aineista jalostettuja, kuten ravinnelietteitä biokaasu- ja etanoliteollisuudesta, maanparannuskuitutuotteita metsäteollisuudesta, väkevöijiä ja hivenravinteita prosessiteollisuudesta sekä kalkki- ja tuhkatuotteita metsäteollisuudesta. Kasvukunnon parantaminen etenee vaihe vaiheelta maan vesitalouden huolehtimisesta, tasapainoiseen lannoitukseen ja pH:n hallintaan sekä monivuotisten kasvien, syyskasvien ja seoskasvustojen viljelyllä. Kasvukunnon parantaminen jatkuu orgaanisten lannoitteiden ja maanparannusaineiden käytöllä, muokkauksen minimoinnilla, biologis- mekaanisella kuohkeutuksella sekä pieneliötoiminnan kiihdyttämiselle ja kasvustolannoituksella.

    Maanparannusaineiden testien tuloksista kertoi kehittämispäällikkö Elina Virtanen Lukesta.

    Pitkän päivän viimeisenä aiheena oli luomuperunatutkimuksen kehittäminen Pohjois- Pohjanmaalla, josta esitelmöi erikoistutkija Lea Hiltunen Lukesta. Hän kertoi hankkeesta, jonka tavoitteena on tehdä Pohjois- Pohjanmaasta luomuperunamaakunta 2016- 2017. Hankkeen avulla välitetään tietoa kohderyhmille järjestämällä pellonpiennarpäiviä ja yritetään herättää mielenkiintoa luomuperunantuotantoa kohtaan.

    Torstain 23.2. aiheena oli maasta markkinoille.

    Kiinnostaako suoramyynti: mitä tilalta vaaditaan? aiheesta kertoi elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen ProAgria Oulu ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

    Seuraavana esitelmöi luomun käytöstä ammattikeittiöissä Oulun Serviisistä tuoteasiantuntija Mira Raappana.

    Portaat luomuun- miten edistää luomutuotteiden saamista ammattikeittiöön? Aiheesta esitelmöi EkoCentrian hankepäällikkö Anu Arolaakso. Ammattikeittiöiden toiveita luomutuottajille ovat suuremmat pakkauskoot, kotimaisia luomutuotteita ja raaka- aineita, kuorittuja juureksia olisi hyvä saada, tuotteiden tulisi olla esikäsitelty, tuotteiden tulisi olla hyvin saatavilla, hinta sopivaksi, valikoimaa tulisi olla enemmän ja erillinen tiedote tukusta saatavista luomutuotteista olis paikallaan.

    Haapalan tilan luomuviljelijä Rauno Haapala esitelmöi aiheesta luomutilan kehittämisessa on aina uutta edessä. Raunon luennon voi katsoa videona.

    Luomumaataloudesta Kanadassa kertoi erityisasiantuntija Johanna Helkimo Pohjois- Pohjanmaan ELY- keskuksesta.

    Ruokailun jälkeen seuraavana vuorossa oli muomuviljelijä Petri Leinosen, Elomestarit, esitys viljelykierron vaikutuksista rikkakasvien torjunnassa. Petrin esityksen voi katsoa videona ja toinen osa tässä.

    Seuraavana ryhmissä käsiteltiin ajankohtaisia aiheita Pohjois-Pohjanmaan luomutuotannon tulevaisuuteen liittyen, aiheina olivat verkostot, kannattavuus, luomuviljantuotanto, puutarha, ravinteet luomutilalla ja suoramyynti vai keittiöön.

    16681948_1564702660211353_8799621141715456098_n.jpg

    Luomuliiton puheenjohtaja Pirjo Siiskonen kertoi luomuyrittäjyyden monista mahdollisuuksista.

    Ennen Luomupäivien lopetusta oli vielä Pohjoisen luomupaneeli ryhmätöiden luomuteemoista.