• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Pohjoisen Luomupäivät 2018 järjestettiin Kalajoella
 • Maasta markkinoille -toimintaa

  Kalajoelle kokoontui helmikuun puolivälissä lähemmäs 100 luomuviljelijää sekä sidosryhmien edustajia.

  Pohjoisen luomupäivät kiinnostivat luomutiloja sekä sellaisiksi aikovia. Päivät olivat hyvin keskustelevat ja aihepiirejä oli luomun peruslannoituksesta, täydennyksiin asti sekä maaperän mikrobeista luomun kannattavuuteen. Toisen päivän aiheena oli myös laajempi merkityksellinen ilmastoasia turvepeltojen viljelyn kautta. Molempina päivinä oli myös hallinnon luento, ensimmäisenä Evirasta Sampsa Heinonen, joka puhui hieman tulevasta ja toisena paikallisen ELY-keskuksen luento ajankohtaisiin luomusääntöihin liittyen.

  Osallistujat pääsivät myös kiertelemään laajasti yhteistyökumppanien esittelypisteissä. Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin yrityksiin, jotka ovat osallistuneet myös tilaisuuden järjestelykustannuksiin; Kinnusen Mylly, Bt-Agro, Naturcom sekä Soilfood, Hankkija sekä Ecolan ja Lantmännen Agro yhteisellä osastollaan.

  Toisena päivänä taasen kierreltiin Luomuliiton, MTK:n Lupa Muutokseen/Välitä viljelijästä -hankkeiden, Vilma-hankkeen sekä ProAgrian Oulun pisteillä. Näitä kiertäviä pisteitä pidettiin hyvinä, ja päästiin pienemmissä ryhmissä keskustelemaan.

  Iltatilaisuuden kruunasi se, että SaniFani oli loihtinut meille luomuillallisen, jossa pääosa raaka-aineista oli luomua. SaniFani kuuluu Portaan Luomuun ohjelmaan. Myös tilaisuuden lounaat olivat pääosin luomua.

  Palaute tilaisuudesta oli pääosin oikein hyvää.