• proagriaoulu.fi » Pohjois-Pohjanmaasta luomuperunamaakunta
 • Pohjois-Pohjanmaasta luomuperunamaakunta

  Pohjois-Pohjanmaasta luomuperunamaakunta -hankkeen tavoitteena on lisätä luomuperunan tuotannon varmuutta ja kannattavuutta sekä parantaa luomuperunan laatua vastaamaan jatkojalostuksen, ammattikeittiöiden ja kotitalouksien tarpeita.

  Perunan laatuun vaikuttavat niin lajikkeet, lannoitus, kasvitautien torjunta kuin jakelukanavatkin.

  Hanke kehittää koko luomuperunaketjun toimivuutta maakunnan nykyisen luomuperunatuotannon pohjalta ja alueen vahvaa perunaosaamista hyödyntäen.

  Kenttäkokeita ja kyselyjä

  Päättyneen kasvukauden aikana tehtiin kaksi kenttäkoetta luomuperunatilalla. Toisessa selvitettiin, mitä maa- ja siemenlevintäisiä tauteja luomuperunatuotannossa esiintyy sekä pyrittiin löytämään uusia taudinhallintakeinoja esimerkiksi biologisista torjuntavalmisteista ja maanparannusaineista.

  Toisessa kokeessa selvitettiin uuden tyyppisten lajikkeiden ja lannoitteiden soveltuvuutta luomuperunantuotantoon sekä verrattiin lannoitustasoja. Syksyllä tehtävien laatu- ja tautimääritysten lisäksi on tarkoitus seurata sadon varastokestävyyttä talven aikana.

  Loppuvuonna perunantuottajille ja muille viljelijöille suunnattu kysely selvittää muun muassa sitä, mitä tuottajat pitävät luomutuotantoon siirtymisen suurimpina esteinä.

  Tietoa ja infopäiviä ammattikeittiöille

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset välittää hankkeessa saatua tietoa ammattikeittiöille ja muille asiasta kiinnostuneille kohderyhmille. Kirjallisen materiaalin lisäksi tulossa on lokakuu-marraskuussa 2017 info- ja keittiöpäiviä, joissa valmistetaan luomuperunamaistiaisia ja Luken edustajat esittelevät kenttäkokeen tuloksia.

  Pohjois-Pohjanmaan ammattikeittiöille tehtiin keväällä 2016 kysely, jossa selvitettiin luomuperunan käyttöä ja sitä rajoittavia tekijöitä. Vastauksia saatiin 33 keittiöltä 16 eri paikkakunnalta.

  Yli kaksi kolmasosaa vastaajista käyttää Pohjois-Pohjanmaalla tuotettua perunaa tai perunajalosteita ja noin kolmasosa myös luomuperunaa. Luomuperunan tuotantoa omassa maakunnassa ja koko maassa pidetään tärkeänä, ja luomuperunan käyttöön on kiinnostusta. Käyttöä rajoittavat erityisesti saatavuus, saatavuuden vaihtelu sekä hinta.

  Lisätietoa hankkeesta.

   

  Tutustu myös Maasta markkinoille -hankkeen Ammattikeittiöt ja ravintolat ja vaihtoehtoiset jakelukanavat -kehittämisosioon. Lue lisää


  Lisätietoa
  Hankefaktat

  Aikataulu
  1.4.2016–31.12.2017

  Kohdealue
  Pohjois-Pohjanmaa

  Hallinnoija
  Luonnonvarakeskus (Luke) Oulu

  Toteuttajat
  Luonnonvarakeskus (Luke) Oulu yhteistyössä ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten sekä Mikon luomuperunan kanssa

  Rahoittajat
  Euroopan maaseudun kehittämisen maatalous-rahasto, tuen myöntäjä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
  Perunantuotannon tutkimus- ja kehityssäätiö, Oulun läänin talousseuran maataloussäätiö, Verdera Oy, Luonnosta Oy, ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Humuspehtoori Oy, Natural Compost Oy