• proagriaoulu.fi » Hankkeet » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Perusasioiden ääreen pienryhmät kyntökurssilla
 • Syyskuussa pysähdyttiin perusasioiden ääreen, teoriaa ja käytäntöä kyntämisestä Ruukissa 24.9.

  Pienryhmäläisille oli mahdollisuus osallistua kyntökurssiin, tavallaan paluuta perusasioiden ääreen. Vaikka kyntäminen ja kyntämättömyys on ajankohtaisia keskusteluaiheita, oikeaoppinen kyntö on oikeaan kohtaan tarpeellinen ja tärkeä työ. Työtä, jota on tehnyt "aina", voi olla välillä hyvä hieman miettiä tarkemmin yhdessä ja asiantuntijoiden kanssa, se oli päivän tarkoitus.

   

   

  Ensin perehdyttiin teoriaan sisätiloissa Juha Sohlon ja Timo Lötjösen johdolla. Kuva: Leila Leinonen-

   

  Kurssin piti Juha Sohlo ProAgria Oulusta ja Timo Lötjönen Lukelta. Aluksi käytiin sisätiloissa teoriaa, jota pidettiin hyvänä, että palautetaan mieleen asioita teoriassa ja pysähdytään niiden äärelle. Iltapäivällä porukka pääsi katsomaan kolmen erilaisen auran säätöjä käytännön olosuhteissa Juhan ja Timon johdolla. Juha näytti käytännössä vaihe vaiheelta kuinka kyntöaloitus suoritetaan. Viljelijät saivat vinkkejä mm. kynnön kohdistamisesta mittakeppien mukaan. Palaute oli innostunutta ja päivää pidettiin mielenkiintoisena. Vinkkejä saatiin mm. kynnön aloitukseen yhdellä siivellä ja uusia käytäntöjäkin omaan työhön saatiin, esim. ota vatupassi traktoriin mukaan. Käytännön opetusta pidettiin hyvänä, että teoria vietiin käytäntöön opetuksessa. Kyntöpäivällä oli selvästi tarvetta, aihe herätti runsaasti keskustelua sekä teorian että käytännön puolella. Viljelijät olivat innostuneita asiasta ja kysyttiinkin, voisikohan Juha käydä säätämässä aurat tilalla. Tällaisella olisi tilausta jatkossakin.

   

  Innokasta porukkaan traktorin perässä. Kuva: Leila Leinonen

   

   

   

  Mittanauha ja vatupassinkin mukaan traktoriin, Juha Sohlo selvittää säädöistä. Kuva: Leila Leinonen

   

   

   

   

   

   

  Ja työn jälkeä seuraamassa. Kuva; Leila Leinonen.