• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Perusasioiden ääressä kyntökurssilla
 • Perusasioiden ääressä, teoriaa ja käytäntöä kyntämisestä

  Vaikka kyntäminen ja kyntämättömyys keskusteluttavat, oikeaoppinen kyntö oikeaan kohtaan on tarpeellinen ja tärkeä työ. Työtä, jota on tehnyt "aina", voi olla välillä hyvä hieman miettiä tarkemmin yhdessä ja asiantuntijoiden kanssa.

  Maasta markkinoille -hankkeen pienryhmäläisillä oli mahdollisuus osallistua kyntökurssille 24.9. Ruukissa ja tavallaan palata perusasioiden ääreen.

  Ensin perehdyttiin sisätiloissa teoriaan.

   

  Kurssin pitivät Juha Sohlo ProAgria Oulusta ja Timo Lötjönen Lukelta. Aluksi paneuduttiin sisätiloissa teoriaan, jota pidettiin hyvänä, että palautetaan mieleen asioita ja pysähdytään niiden äärelle.

   

  Iltapäivällä pienryhmä pääsi katsomaan kolmen erilaisen auran säätöjä käytännön olosuhteissa. Juha näytti käytännössä vaihe vaiheelta, kuinka kyntöaloitus suoritetaan. Viljelijät saivat vinkkejä muun muassa kynnön kohdistamisesta mittakeppien mukaan.

   

  Palaute oli innostunutta ja päivää pidettiin mielenkiintoisena. Vinkkejä saatiin muun muassa kynnön aloitukseen yhdellä siivellä ja uusia käytäntöjäkin omaan työhön saatiin kuten: ota vatupassi traktoriin mukaan. Teorian vientiä käytäntöön pidettiin opetuksessa tärkeänä.

   

  Kyntöpäivällä oli selvästi tarvetta. Aihe herätti runsaasti keskustelua sekä teorian että käytännön osalta. Viljelijät olivat innostuneita asiasta ja kysyttiinkin, voisiko Juha käydä säätämässä aurat tilalla. Tällaisella olisi tilausta jatkossakin.

   

  Innokasta porukkaa traktorin perässä.

   

  "Mittanauha ja vatupassikin mukaan traktoriin", Juha Sohlo selvittää säädöistä.

   

  Työn jälkeä seuraamassa.

   

  Teksti ja kuvat:

  Leila LeinonenLue lisää

   

  xxx