• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Perjantai-pöönät: Kesän kuulumisia ja pohdintaa ilmastoviisaasta viljelystä
  • Perjantai-pöönät: Kesän kuulumisia ja pohdintaa ilmastoviisaasta viljelystä

    21.08.2020

    Klo 13-14, etäyhteys (Microsoft Teams)

    Oulun Maa- ja kotitalousnaisten neljänsissä ”Perjantai-pöönät” -etäkahvitapaamisessa aiheena on ilmastoviisas viljely.

    Kuulitko heinäkuussa uutisia uudesta maatalouden ilmastotiekartasta? Ilmastoasia nousi esille myös heinäkuun EU-huippukokouksessa ja liittyy myös Suomen saaman erillisrahoituksen toimenpiteisiin ja hiiliviljelyyn. Mutta mitä olisivat ne käytännön keinot? Asiat ovat nyt painottuneet uudella tavalla, mutta monet käytännön toimet, kuten kerääjä- ja aluskasvit, viljelykierto sekä kasvipeitteisyys ovat tuttuja aiemmista ympäristötoimenpiteistä. Lisäksi monilla maatalouden ilmastotoimenpiteillä voidaan hoitaa myös muuta ympäristöä. Esimerkiksi monivuotinen ja monimuotoinen kasvipeite hoitaa sekä ilmastoa, vesistöjä että luonnon monimuotoisuutta. Pohjanmaata koskettavat erityisesti turvepellot ja ne nousivatkin keskiöön kesän keskustelussa.

    Näistä ajatuksista lisää virtuaalikahveilla sekä pian ilmestyvässä Ympäristöviisas viljelijä -hankkeen blogissa.

    Virtuaalikahveja ja keskustelua johdattaa Taimi Mahosenaho, maisema- ja ympäristöasiantuntija:

    ”Ilmastoviisaalla viljelyllä on myös muita hyviä ympäristövaikutuksia

    Luonnon ja kasvustojen monimuotoisuus luo kestävyyttä ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöihin, tauteihin ja tuholaisiin sekä maan hoitoon. Jos kasvustot ovat monimuotoisia – se vaikuttaa myös hiilen sidontaan ja monimuotoisuuteen maaperän eliöstössä, pölyttäjien elinympäristöissä kuin myös muussa luonnon tasapainossa. Syväjuuriset maanparannuskasvit lisäävät hiilen sidontaa – typensitojakasvit tuottavat ilmastoystävällistä typpeä korvaten kemiallisia typpilannoitteita, joiden valmistaminen on merkittävä ilmaston kuormittaja. Muheva elävä maa ja kasvipeitteisyys pidättää ravinteita viljelykasvien käyttöön ja siten vähentää valumia vesistöihin. Uudet keinot, kuten agroekologinen symbioosimalli ja biokaasutuksen mahdollistamat tuotteet, tukevat myös monia ympäristötavoitteita."  

    Tilaisuus on suunnattu Maa- ja kotitalousnaisten Oulun piirikeskuksen jäsenyhdistyksille, maamiesseuroille, ProAgria Oulun jäsenille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Tapahtuma on osa Pieni pala maaseutua -järjestökampanjaa. Maa- ja kotitalousnaisten toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

    Lisätietoja: Taimi Mahosenaho, puh. 040 551 7807, taimi.mahosenaho@maajakotitalousnaiset.fi

    Ilmoittaudu 20.8. mennessä, niin saat Teams-kokouslinkin sähköpostiisi: ilmoittautuminen 

    Katso linkistä tarkemmat ohjeet liittyen Teams-palaveriin osallistumiseen.

    Tässä ohjeet pähkinänkuoressa:

    1. Valitse selaimeksi Chrome tai Edge.

    2. Klikkaa linkistä "Liity Microsoft Teams -kokoukseen"

    3. Klikkaa aukeavassa selainikkunassa kohtaa "Liity sen sijaan verkossa" (sivun alareunassa)

    4. Salli äänilaitteiden käyttö (jos ohjelma kysyy). Erilliset kuulokkeet kannattaa kytkeä koneeseen ennen kokoukseen liittymistä.

    5. Kun olet päässyt kokoukseen, klikkaa video- ja mikrofonikuvakkeiden vierestä "Laitteet", josta valitset oikeat kaiuttimet ja mikrofonin.

    6. Sulje kamerasi ja mykistä mikrofonisi.

    7. Kirjoita nimesi ja yrityksesi nimi kohtaan "Anna nimesi" ja klikkaa Liity nyt.

    Sulje kamerasi ja mykistä mikrofonisi. Voit laittaa kysymyksiä chatin kautta tai pyytää puheenvuoroa.