Paavolan pellonpiennarpäivästä testattua tietoa luomuviljelyyn

15.08.2016

Mitkä kauralajikkeet ja millainen viherlannoitusseos soveltuvat parhaiten luomutuotantoon? Muun muassa näihin kysymyksiin antaa vastauksia pellonpiennarpäivä tiistaina 16.8. klo 11–14 Siikajoen Paavolassa Haapalan tilan koealoilla.

ProAgria Oulu ja Luonnonvarakeskus (Luke) ovat aloittaneet kesän aikana Maasta markkinoille -hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä ja tehostaa pohjoispohjalaista luomukasvintuotantoa ja sen kannattavuutta. Päämääränä on myös helpottaa luomutuotteiden pääsyä markkinoille ja madaltaa kynnystä siirtyä luomuun.

Hanketta on aloiteltu kesän aikana kauran lajike- ja viherlannoitusseoskokeilla Rauno Haapalan luomupelloilla Paavolassa.

­– Lajikekokeilla on tarkoitus selvittää, mitkä lajikkeet soveltuvat parhaiten juuri luomuviljelyyn. On tärkeää tehdä kokeita erikseen luomutuotannolle, sillä virallisten kokeiden tuloksia ei voida soveltaa suoraan luomuviljelyyn, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Timo Lötjönen.

Ensimmäiset lajikekokeilut on tehty kauralla

– Uudet kauralajikkeet kiinnostavat viljelijöitä, ja kaura onkin tällä hetkellä yleisin viljakasvi suomalaisilla luomutiloilla. Myös kauran markkinatilanne on hyvä, sanoo ProAgria Oulun luomu- ja nurmituotannon erityisasiantuntija Olli Valtonen.

Hyvä lajike antaa runsaan ja laadukkaan sadon, sillä on hyvä taudinsietokyky ja se ottaa ravinteet tehokkaasti. Luomulajikkeen tulisi lisäksi hyödyntää ravinteita hidasliukoisista eloperäisistä lannoitteista, selviytyä matalammilla ravinnetasoilla sekä kestää rikkakasveja, tuholaisia ja tauteja.

– Nämä ominaisuudet puuttuvat usein normaalituotantoon jalostetuilta lajikkeilta, joita käytetään myös luomuviljelyssä. Kokeissa on tarpeen käyttää useita eri lajikkeita, joita voidaan vertailla keskenään, Timo Lötjönen sanoo.

Viherlannoitusseosten testausta

Haapalan tilalla halutaan myös selvittää sopivin kaksivuotinen viherlannoitusseos luomuviljelyyn. Kokeessa vertaillaan viittä eri siemenseosta.

Viherlannoituksen tarkoituksena on lisätä ravinteita viljelykiertoon ja estää rikkakasvien kasvua. Hyvä viherlannoitusnurmi saadaan aikaan, kun yhdistellään eri lajikkeita viherlannoitusseoksiin, jotka varmistavat nurmen kasvun erilaisilla pelloilla ja pellon eri osissa.

– Monivuotiset viherlannoitusnurmet vähentävät tilan töitä ja jakavat niitä tasaisemmin kasvukaudelle vuosittaisen muokkaamisen ja kylvön vaihtuessa hoitoniittoihin, Olli Valtonen lisää.

Lisätietoa:

ProAgria Oulu
luomu- ja nurmituotannon erityisasiantuntija
Olli Valtonen
puh. 0407355519
olli.valtonen@proagria.fi

Luonnonvarakeskus (Luke)
vanhempi tutkija Timo Lötjönen
puh. 0295326347
timo.lotjonen@luke.fi