Opintomatka Haaparantaan 3.8.2017
Maasta markkinoille -hanke järjesti ammattikeittiöväelle sekä viljelijöille suunnatun opintomatkan Haaparantaan. Opintomatkalle osallistui 18 henkilöä, ammattikeittiöistä, neuvonta-alalta sekä viljelijöitä. Retkellä tutustuimme Haaparannan kaupungin julkisiin ateriapalveluihin sekä alueen yrityksiin, jotka ovat mukana luomutuotannossa.
Ensimmäinen etappimme oli Haaparannan kaupungintalo, jossa meidät otti vastaan ravitsemus- ja siivousesimies Pirjo Pasma. Kunnan ateriapalveluissa työskentelee noin 60 työntekijää ja arkipäivisin valmistetaan 1500 ruoka-annosta.
Haaparannan kunnan ruokabudjetista 25 % on luonnonmukaisesti tuotettua. Käytettäviä luomutuotteita ovat muun muassa jauheliha, maito, tomaattimurska ja sipuli. Pasma kertoi, että Etelä-Ruotsissa luomutuotteiden määrä ateriapalveluiden budjetista voi olla jopa 40 – 50 %.
Haaparannassa on palattu takaisin pieniin keittiöyksiköihin yhden suuren keskuskeittiön sijaan. Pienet keittiöt valmistavat itse tarjoamansa ruoan ja tekevät tilaukset hankintasopimusten ja yhteisten ruokalistojen mukaisesti. Työntekijämäärä on silti pysynyt samana, vaikka ruoka valmistetaan nyt useammassa pienessä keittiössä yhden ison keittiön sijaan. Koululaisille tarjotaan joka koulupäivä kahta erilaista ruokaa, josta toinen on kasvisruoka. Molemmat ruoat ovat tarjolla linjastossa samalla tavalla, eikä kasvisruokaa erikseen mainita.
Vierailu Haaparannan alueen yrityksissä
Seuraavaksi suuntasimme kohti Outinens Potatis -yritystä, joka tuottaa erilaisia perunajalosteita. Johtaja Kalle Outinen vei meidät tehdaskierrokselle ja kertoi tuotteidensa valmistuksesta. Yrityksen tuotteita ovat muun muassa erilaiset perunagratiinit ja yritys pakkaa myös ruokaperunaa. Noin 20 % yrityksen tuotteista on luomua. Yritysvierailulla näimme perunanjalostuksen koko prosessin ja saimme laajan esittelyn Kalle Outiselta.
Seuraava vierailukohteemme oli luonnonmukaisesti kasviksia kasvattava ja suoramyyntiä harjoittava Annika Tossavainen. Hän myy itse kasvattamiaan kasviksia alueen yrityksille sekä torilla suoramyyntinä kuluttajille.
Kuvassa muutamia Annikan kasvattamia alkavan satokauden kasviksia kuten erilaisia kaaleja, salaatteja ja yrttejä. Näiden lisäksi avomaalla ja kasvihuoneessa kasvoi monenlaisia muita kasviksia.
Ennen kotiinlähtöä ruokailimme luomutila Hulkoffgårdenin ravintolassa, jossa meille tarjottiin oman tilan Charolais-vasikanlihaa itsekasvatettujen kasvisten kera. Talon emäntä Pia Hulkoff kertoi meille tilan toiminnasta ja historiasta.
Paluumatkalla käyntikohteena oli luonnonmukaista kylmäpuristettua rypsiöljyä tuottava maitotila Pesulan Lantbruk & Gårdsbutik. Kuvassa tilan poika Gustav Pesula esittelee rypsin siemeniä. Tilalla oli myös pieni maatilamyymälä, jossa myytiin tilan omaa rypsiöljyä ja sinappia, sekä muita lahjaelintarvikkeita.
Opintomatka antoi mielenkiintoista tietoa luomun käyttämisestä julkisessa keittiössä ja näkemyksistä rajan toisella puolen. Keskustelua heräsi sekä opintomatkan osallistujien kesken että kohteiden esittelijöiden kesken.