• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Okra-näyttely ja matkalla luomutilavierailuja
 • Okra-matkalla kokemuksia luomuöljykasveista ja siemenviljelystä

  Oripään lentokentän Okra-messuille suuntasi innokas pikkubussillinen luomuväkeä Pohjois-Pohjanmaalta. Matkan varrella kävimme lounaalla Juustokortissa Jalasjärvellä ja saimme kuulla yritysesittelyn ja innostavan tarinan sen perustamisesta.

  Speltin ostoa ja myyntiä

  Ensimmäinen tutustumiskohde oli Merinomi Oy Päntäneellä. Merinomi on pitkän linjan luomusiementen välittäjä ja myllystä toimitetaan muun muassa speltjauhoa tukkuun, leipomoille, ravintoloihin sekä tavanomaisena että luomuna. Myllyssä tehdään myös rahtijauhatusta ja kuorintaa.

  Merinomi on yksi Suomen suurimmista speltin ostajista ja myyjistä. Lisäksi yritys tuo maahan myllykoneita elintarvikekäyttöön: myllyt, kaurankuorijat, lokerolajittelijat, trieur-putket, ilmaseinät, seulat ja lajittelijat.

  Yrittäjä Olavi Hautala kertoi muun muassa, että sillä, millä välineellä jyvät on jauhettu on erityisen tärkeä merkitys. Hän piti perinteistä myllykivijauhatusta ainoana oikeana tapana. Suuria spelttimääriä käsittelevissä myllyissä on erityiset kivipari- tai rumpukuorimet.

  Kotitarvekuorinta voidaan tehdä esimerkiksi vanhalla kivimyllyllä, ja sitä tapaa hän suosittelikin erityisesti.

  Yritykseltä saa myös siemeniä luomu- ja tavanomaiseen viljelyyn. Merinomilla on oma siemenpakkaamo ja siemenviljelysopimuksia viljelijöiden kanssa sekä rahtilajittelua viljoille.

  Kuulimme yrittäjältä hieman kritiikkiä luomuvalvontaan liittyen. Hän oli kokenut, että valvontaa on paljon. Kokemus työläästä valvonnasta liittyy todennäköisesti siihen, että tilalla käsitellään luomu- ja tavanomaista raaka-ainetta. Niiden erillään pidon todentaminen on erityisen tärkeää.  

  Kokemuksia luomurypsistä

  Matkalla tutustuimme myös luomurypsin ja muun muassa apilan siemenviljelyyn Antti Ritalan pellonlaidalla Sastamalassa. Hän kertoi ansiokkaasti luomurypsin viljelykokemuksistaan sekä kauran ja ohran siemenviljelystä.  

  Ritalalla oli ensimmäistä kertaa syysrypsiä, jota tänä vuonna on 8,5 hehtaarin alalla. Hyvältä näytti. Isäntä on innostunut kokeilija ja uskoo, että luomuviljelyn monipuolinen viljelykierto on auttanut kasvustoja kuuman kesän kynsissä. Luomuviljely kestää ääriolosuhteita tavanomaista viljelyä paremmin. Hän puhui myös maankasvukunnon merkityksestä.

  Myöhemmin saimme lukea Maaseudun tulevaisuudesta, että satoa tuli 1 300 kiloa hehtaarilta. Paikalla olivat myös Junttilan tilan edustajat, jonne Antti Ritala toimittaa siemeniä. Junttilan tila Oy etsii viljan sekä palko- ja nurmikasvien sopimusviljelijöitä ympäri Suomen - myös luomuviljelijöitä. Heillä on siis myös luomusiementarjontaa ja sitä on tarkoitus laajentaa.

  Tuttuja Okra-näyttelyssä

  Okra-messupäivän kaikki kiersivät kiinnostustensa mukaan alueella. Siellä törmäiltiin myös tuttuihin. Bt-Agron Boris Lindgård oli paikalla mukanaan hyvä valikoima luomuun ja tavanomaiseen tuotantoon soveltuvia koneita muun muassa mekaaniseen rikkakasvintorjuntaan.

  Alueeltamme oli paikalla myös muun muassa Viljakas, joka on kehittänyt energiatehokkaan nimeään kantavan automatisoidun, aurinkoenergiaa hyödyntävän kuivurin. Sen avulla voidaan säästää viljan kuivauskustannuksissa jopa 90 prosenttia lämminilmakuivureihin verrattuna.

  Patentoitu kuivuri on palkittu jo tuotekehitysvaiheessa valtakunnallisissa kilpailuissa vuoden energiaoivalluksena ja Maaseudun tulevaisuuden tekijä -finalistina.

  Okra on todella monipuolinen ja hyvä tunnelmainen maatalousnäyttely.

  xx