• proagriaoulu.fi » Hankkeet » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Okra -näyttely heinäkuussa ja matkalla luomutilavierailuja
 • Pohjois-Pohjanmaan luomuporukka Okra -näyttelyissä sekä matkalla kokemuksia luomuöljykasveista sekä siemenviljelystä

  Okra -messuilla käytiin luomuporukan kanssa heinäkuussa

   

  Oripään lentokentän Okra -messuille suuntasi innokas pikkubussillinen luomuväkeä Pohjois-Pohjanmaalta. Matkan varrella kävimme ensin lounaalla Juustokortissa jalasjärvellä, jossa lounaan ohella saimme esittelyn Juustoportin toiminnasta ja kuulimme innostavan tarinan yrityksen perustamisesta. Ensimmäinen tutustumiskohde oli Merinomi Oy Päntäneellä. Merinomi on pitkänlinjan luomusiementen välittäjä ja Merinomilla on myllystä toimitetaan mm. spelt -jauhoa tukkuun, leipomoille, ravintoloihin sekä tavanomaisena että luomuna. Myllyssä tehdään myös rahtijauhatusta sekä kuorintaa. Merinomi on yksi suomen suurimmista speltin ostajista ja myyjistä. Lisäksi yritys tuo maahan myllykoneita elintarvikekäyttöön mm. myllyt, kaurankuorijat, lokerolajittelijat, trieur-putket, ilma-seinät, seulat ja lajittelijat. Yrtitäjä Olavi Hautala kertoi mm. siitä, että sillä millä välineellä jyvät on jauhettu jauhoiksi on erityisen tärkeä merkitys ja hän piti perinteisiä myllykivijauhatusta ainoana oikeana tapana. Suuria spelttimääriä käsittelevissä myllyissä on erityiset kivipari- tai rumpukuorimet., kotitarvekuorinta voidaan tehdä esim. vanhalla kivimyllyllä ja sitä tapaa suosittelikin erityisesti. 

  Yritykseltä saa myös siemeniä saa luomuviljelyyn ja tavanomaiseen.  Merinomilla on oma siemenpakkaamo ja siemenviljelysopimuksia viljelijöiden kanssa ja rahtilajittelua viljoille. Kuulimme yrittäjältä hieman kritiikkiä luomuvalvontaan liittyen, hän oli kokenut, että valvontaa on paljon. Kokemus siitä, että valvonta on työlästä todennäköisesti liittyy siihen, että tilalla käsitellään luomu ja tavanomaista raaka-ainetta ja erillään pidon todentaminen on erityisen tärkeää.  

   

  Matkalla kävimme tutustumassa luomurypsin ja mm. apilan siemenviljelyyn Antti Ritalan pellonlaidalla Sastamalassa. Antti kertoi ansiokkaasti kokemuksistaan luomurypsin viljelystä sekä kauran ja ohran siemenviljelystä.  Ritalalla oli ensimmäistä kertaa syysrypsiä, jota tänä vuonna on 8,5 hehtaarin alalla ja hyvältä näytti. Isäntä on innostunut kokeilija.  Ritala uskoo, että luomuviljelyn monipuolinen viljelykierto on auttanut kasvustoja kuuman kesän kynsissä. Luomuviljely kestää ääriolosuhteita tavanomaista viljelyä paremmin ja puhui maankasvukunnon merkityksestä. Myöhemmin saimme lukea Maaseudun tulevaisuudesta, jossa häntä oli haastateltu, että satoa tuli 1300 kg/ha.  Paikalla oli myös Junttilan tilan edustajat, jonne Antti toimittaa siemeniä. Junttilan tila Oy etsii viljan sekä palko- ja nurmikasvien sopimusviljelijöitä ympäri Suomen. Etsimme myös luomuviljelijöitä. Heillä on siis myös luomusiementarjontaa ja sitä on tarkoitus laajentaa.

  Okra-messupäivän kaikki kiersivät kiinnostusten mukaan alueella. Siellä törmäiltiin myös tuttuihin Bt-Agron Boris Lindgård oli paikalla ja hyvä valikoima luomuun ja tavanomaiseen tuotantoon soveltuvia koneita mm. mekaaniseen rikkakasvintorjuntaan. Alueeltamme oli paikalla myös mm. Viljakas, joka on kehittänyt energiatehokkaan nimeään kantavan automatisoidun, aurinkoenergiaa hyödyntävän kuivurin. Sen avulla voidaan säästää viljan kuivauskustannuksissa jopa 90 % lämminilmakuivureihin verrattuna. Patentoitu kuivuri on palkittu jo tuotekehitysvaiheessa valtakunnallisissa kilpailuissa: Vuoden energiaoivalluksena ja Maaseudun tulevaisuuden tekijä -finalistina. Okra on todella monipuolinen ja hyvä tunnelmainen maatalousnäyttely.

  monipuolinen ja hyvä tunnelmainen maatalousnäyttely.