• proagriaoulu.fi » Palvelut » Lypsykarja » Navetan kautta peltotöihin
  • Navetan kautta peltotöihin

    Miten optimoida tässä hetkessä säilörehun laatu ja määrä – kotieläintilan ruokinnan ja talouden perusta?

    Kun kotieläintilan viljelystrategia askarruttaa, hyviä kokemuksia on saatu tilan väen sekä kotieläin- ja kasvintuotannon asiantuntijan yhteisistä tavoitekeskusteluista.

    – Keskustelun aikana kirjataan porukalla ylös säilörehuntuotannon tavoitteet. Yrittäjät ja työntekijät tuovat oman osaamisensa ja näkökulman, miten säilörehuprosessi toimii tällä hetkellä ja miten sitä on mahdollista kehittää, maidontuotannon asiantuntija Paula Orava sanoo.

    Keskeisiä asioita ovat kaikki ruokintaan liittyvät huomiot – lypsävien, nuorkarjan ja umpilehmien rehuntarpeet, mihin tuotannon tasoon rehun laatu riittää ja mitä ovat mahdolliset kehittämiskohteet.

    – Tärkeää on ymmärtää, mistä kotieläintilan kustannukset syntyvät. Ruokinta ja rehut ovat avainasemassa, niinpä kriittistä tarkastelua tarvitaan. Miten nostaa satotasoa ja tuottaa enemmän maitoa pienemmillä tuotantokustannuksilla? Mitä maitolitran tuottaminen maksaa ja kattavatko tulot kuluja?

    Vaikuta siihen, mihin voit

    Kasvintuotannon asiantuntija tuo osaamisensa ja näkökulman, miten riittävä ja laadukas säilörehu eri eläinryhmille on mahdollisia tuottaa.

    – Lannoituksen suunnittelu on nyt entistä tärkeämpää, että rehua eri eläinryhmien tarpeisiin tulee riittävästi. Haemme yhdessä käytännön ratkaisut yrittäjän tilanteeseen. Tärkeätä on myös suunnitella jo vuoden 2023 tuotantopanoksia, kasvintuotannon asiantuntija Anniina Säisä sanoo.

    Asiantuntijat painottavat, että kaikki pitää optimoida viimeistään nyt ja vaikuttaa siihen, mihin voi.

    – Ensimmäisen nurmisadon laadusta ja määrästä ei kannata tinkiä. Ensimmäisen korjuukerran sato on tuotantovaikutuksiltaan parasta rehua ja lehmät syövät sitä enemmän kuin seuraavien niittokertojen satoa. Siksi tuotantopanokset kannattaa käyttää ensimmäisen sadon määrän maksimointiin.

    Yksikkökustannusten lisäksi voi olla tarpeen pohtia koko yrityksen taloustilannetta ja kannattavuutta. Tässä pohdinnassa paras kumppani ProAgrian talousasiantuntija.

    Hyödynnä Neuvo-raha

    Viljelyn tavoitekeskustelu, viljelysuunnitelman päivitys sekä tuotantokustannusten laskenta ja simulointi ovat Neuvo-rahalla tehtäviä palveluja. Tilaa Neuvo-palvelu.

    Lisätietoa

    Kysy lisää kotieläintuotannon ja kasvintuotannon asiantuntijoiltamme.