• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Narauta energiarosvot Neuvolla
 • 19.03.2020

  Narauta energiarosvot Neuvolla

  Onko maitohuoneessa lämmintä? Kuluuko polttoöljyä ennakoitua enemmän? Onko asuinrakennuksessa viileää?

  Jos vastauksesi on kyllä, ehkä tai en tiedä, kannattaa istahtaa tutkimaan asioita ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Maatiloilla on mahdollisuus käyttää Neuvo-rahoitusta energiasuunnitelman laatimiseen ja tilatason asioiden selvittämiseen.

  Pellolla palaa energiaa

  Jokaisella ajetulla kilometrillä kuluu polttoainetta ja omaa aikaa. Siirtoajojen suunnittelu ja välivarastot vähentävät polttoaineen kulutusta.

  Tilusrakenne vaikuttaa siirtoajoon ja siksi olisi hyvä pohtia, mitä on järkevää kasvattaa kauimmaisilla lohkoilla. Millainen on niiden massa verrattuna lähipeltojen kasveihin? Salaojitus tehostaa konetyötä.

  Veto- ja työkoneen oikea tehosuhde parantaa energian käyttöä. Koneiden säätäminen perusmuokkauksessa ja muokkaussyvyyden tarpeen arviointi kosteuden mukaan säästää polttoainetta. Juha Sohlo ProAgria Oulusta on ohjeistanut reagoimaan ja muuttamaan syvyyksiä olosuhteiden mukaan. Tietämys äestyssyvyyden säätelymahdollisuuksista parantaa tuotannon kannattavuutta.

  Viljan ja säilörehun mukana voidaan ajaa useampi tonni vettä varastoon tai kuivuriin hehtaaria kohti. Lajikevalinnassa kannattaa miettiä myös aikaisuutta. Kuivurin eristäminen vähentää lämmönhukkaa ja tehostaa kuivausta.

  Energiavirrat tehokkaiksi

  Lehmistä lypsetään +38-asteista maitoa, joka on saatava nopeasti jäähtymään +4-asteeseen. Maidon esijäähdyttimet voisivat ottaa talteen 50–60 prosenttia poistettavasta energiamäärästä.

  Tämä energia kannattaa ohjata juomaveden lämmittämiseen. Maidon esijäähdytysjärjestelmistä tietoa saa parhaiten omasta meijeristä tai laitevalmistajilta.

  Vanhemman navetan saneeraaminen koneellisesta ilmanvaihdosta painovoimaiseen on tyypillisesti kannattava investointi sekä taloudellisesti että myös eläinten ja hoitajien näkökulmasta.

  Luonnollinen ilmanvaihto pienentää energiankulutusta. Verhoseinät tai ikkuna-aukkojen avaaminen vähentävät ilman viilentämiseen tarvittavaa energiaa. Valaistuksesta ei kannata säästää, sillä se parantaa lehmien syöntiä, ja sitä kautta mai-totuotosta ja työturvallisuutta.

  Valaistusinvestoinnin suunnitteluapuna voi käyttää Savoniassa kehitettyä laskuria.

  Investointi aurinkoenergiaan?

  Uusiutuvista energiamuodoista aurinkoenergia valtaa alaa. Markkinoilla olevien ja laivakontissa saapuvien aurinkopaneelien laatu vaihtelee. Suomessakin valmistetaan laadukkaita paneeleja, joiden jäljitettävyys ja sopivuus olosuhteisiimme on varmistettu.

  Päätös investointituesta on oltava ennen hankintasopimusta, jos tukea halutaan käyttää. Ennen sitä on paikallaan tehdä energiasuunnitelma asiantuntijan kanssa mitoittamisesta ja tilan kokonaisuuteen sopivasta hankinnasta.

  Jos aurinkosähkö, mitä sanoo verkkoyhtiö? Ovatko sulakekoko ja kaapeloinnit sellaiset, että järjestelmän hankkiminen onnistuu? Millainen on tilan energiankulutusprofiili, sähkön- ja lämmönkäyttötarpeet eri vuorokauden tai vuoden aikoina?

  Energiayhtiö, joka myy sähkösi, todennäköisesti ostaa ylimääräisen vihreän energian. Millä hintaa ostat ja millä myyt, rohkeasti kilpailuttamaan! Vai voisiko tehdä jotakin järkevämmin, jospa säästyä koko investoinnilta.

  Teksti:

  Virva HallivuoriLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Neuvo 2020 -palvelulla energiatehokkuutta
  • maatilan energiasuunnitelma
  • energiasuunnitelman päivitys
  • energiainvestoinnin suunnittelu
  • energiaratkaisujen alkuselvitykset

  Tilaa palvelu:
  www.proagriaoulu.fi/neuvo-energia
  www.proagria.fi/neuvo2020

  Energiayrittäjyydestä elinvoimaa maaseudulle.
  Lue lisää