• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Vuoden maisemateko 2020 » Muut maisematekokilpailun ehdokkaat Pohjois-Pohjanmaalla 2020
 • Muut kunniakirjoin palkitut maisematekokilpailun ehdokkaat 2020 Pohjois-Pohjanmaalla

  Oulun kaupungin kiertotalousniityt, CircVol-hanke

  Oulun kaupungilla on erilaisia niittyjä 225 hehtaaria ja niiden määrä kasvaa jatkossa. Kaupunki on myös innovatiivisesti selvittänyt esimerkiksi teollisesta toiminnasta vapautuneiden alueiden jatkokäyttöä ja maisemointia. Kiimingin Välimaan kiertotalousalueella tutkittiin muun muassa pajun ja erilaisten niittykasvien kasvatusta sekä niukkaravinteisia kasvualustavaihtoehtoja käyttäen kiertotalousmateriaaleja, kuten Nuottasaaren tehtaan opasakkaa ja raetuhkaa. Lisäksi vertailtiin biokaasulaitoksen mädätejäännösravinnetta ja lannoittamattomia koeruutuja.

  Pöllyyttämö-kokeessa kumppanina oli Oulun ammattikorkeakoulu. Niittyjä on kylvetty myös Kaakkurin liikuntamaalla, joka on entinen maanläjitysalue ja Kiimingin Honkimaalla entisellä maa-ainesten ottoalueella. Tällaisia korvaavia niittyjä tarvitaan luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi, koska perinteiset niityt ovat harvinaistuneet. Niityt ovat myös kustannustehokas tapa hoitaa avoimia viheralueita taajamissa.  Lisätietoa videolla.

  Lisätietoa: Venla Honkala, puh. 040 183 6026, venla.honkala@ouka.fi

  Vuoton Joutsenen niityt

  Vuoton Joutsen on matkailuyritys Ylikiimingin Yli-Vuotolla. Isovuotunkijärven rannalla oleva yritys toimii entisellä koululla. Anja ja Olavi Henttunen ovat 28 vuoden ajan hoitaneet pihapiiriä niittynä. Hiekkaiselle maapohjalle on muodostunut matalakasvuista pihaketoa. Kissankello kukkii sinisenä kesäkuussa ja monet niittykukat, kuten huopakeltano, nurmitatar, ahomansikka, päivänkakkara, pikkulaukku, tuoksusimake ja karvaskallioinen ovat löytäneet kasvupaikan pihamaalta. Noin puolen hehtaarin laajuinen niitty niitetään loppukesällä ja niitos korjataan pois. Anja hyödyntää luonnonkasveja monipuolisesti ja on pitänyt niiden käytöstä kurssejakin. Vuoton Joutsenen niityt ovat hieno esimerkki paikallisen toimijan tekemästä pitkäjänteisestä työstä maaseutuluonnon monimuotoisuuden hyväksi ilman rahallista korvausta.

  Lisätietoa: Anja Henttunen, puh. 050 320 5556, anja.henttunen@gmail.com

  Vaalan Uutelan niityt

  Vaalan Manamansalon lähellä Oulujärven rantamilla ovat Helena ja Alpo Haverinen hoitaneet Uutelan vanhan torpan pihamaata niittynä jo pidempään. Paikka on vanha torppa ja ollut kesämökkinä 1960-luvulta. Pihalla on erilaisia osia ja kielot, metsäkurjenpolvet, ahomansikat, kissankellot, päivänkakkarat ym. luonnonkukat saavat kukkia ja siementää, minkä jälkeen ne niitetään. Kukkarunsaus suosii myös hyönteisiä: kimalaiset, perhoset, kukkakärpäset ja pistiäiset löytävät niistä ravintoa. Myös lahopuuta on jätetty luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Hoidettava niittyala on noin 40 aaria. Haveristen hanke on hyvä esimerkki siitä, miten jokainen voi vaalia monimuotoisuutta vaikka kesäpaikassaan.  

  Lisätietoa: Helena Haverinen, puh. 040 865 5263, athelenahaverinen@gmail.com

  Lupiinitalkoot Kurenaluksen niityillä

  Pudasjärven Maa- ja kotitalousnaiset on kitkenyt vieraslaji komealupiinia Pudasjärven taajaman eli Kurenaluksen niityiltä jo kahtena kesänä. Yhdistys järjesti lupiinitalkoot kesäkuussa 2020 Kurenalla lähellä Iijokea olevalla noin 0,5 ha laajuisella niityllä. Lupiini valtaa alaa muilta niittykasveilta. Yhdistyksen puheenjohtaja Raija Kälkäjä on edistänyt vieraslajitietoutta paikkakunnalla laajemminkin ja tehty työ toimii esimerkkinä muille kylille. Tärkeää on jokinäkymän hoito ja estää vieraskasvien leviäminen tulvan mukana. Esimerkinomaista on myös niittojätteen käsittely yhteistyössä polttolaitoksen kanssa. Vieraskasvijätetty on voitu viedä lämpölaitoksen konttiin polttoa varten.  

  Lisätietoa: Raija Kälkäjä, puh. 0400 126 392, raija.kalkaja@gmail.com