Mikä muuttuu 2015 -hanke: Mitä kuuluu suojavyöhykkeiden syksyyn
10.09.2015
Uudessa ympäristösitoumuksessa suuren suosion saanut suojavyöhyketoimenpide on ollut nyt ensimmäisen kasvukauden käytössä. Suurimmaksi osaksi kokemukset suojavyöhykkeiden hoidosta ovat olleet positiivisia. Ne joilla on jo aiemminkin ollut suojavyöhykkeitä erityistukisopimuksissa, on hoitotoimenpiteet olleetkin entuudestaan tuttuja. Suojavyöhykkeet sopivat erityisesti kalteville, eroosioherkille tai tulviville vesistöjen tai valtaojien varsilla oleville lohkoille.Mitä jyrkemmin lohko viettää vesistöön päin, sitä tarpeellisempaa on pitää lohko ympäri vuoden kasvipeitteisenä.
Ongelmia suojavyöhykkeiden hoidossa aiheutti nyt sateisena kesänä peltojen huono kantavuus ja sadonkorjuuvelvoite. Osalla kohteista niiton ja korjuun jäljiltä on tullut isot renkaiden urat jotka mahdollisesti hankaloittavat jatkossa hoitotoimenpiteitä. Myös sopimusehtojen mukainen nurmikasvusto on tällöin kärsinyt. Jos kasvusto on vaurioitunut, on tukiehtojen mukaisesti kylvettävä uusi nurmikasvillisuus saman kasvukauden aikana heti olosuhteiden salliessa.
Suojavyöhykkeellä on tukiehtojen mukaisesti kasvettava kylvettyjä nurmi- ja heinäkasveja. Jos suojavyöhykkeellä kasvaa ainoastaan rikkakasveja, voi saada valvonnoissa täydentävien ehtojen seuraamuksen siitä, ettei kasvinsuojelusta ole huolehdittu.Sitoumusehdoissa sanotaan:” Hukkakauraa tai valvattia, pujoa, pelto-ohdaketta ja muita vastaavia tuulen mukana leviäviä vaikeita rikkakasveja voidaan torjua suojavyöhykkeeltä kemiallisesti kasvinsuojeluaineen käyttörajoitusten mukaisesti tai mekaanisesti”. Muut rikkakasvit pitäisi saada sitten muutoin torjuttua.
Muista että keväällä tehtävä niitto ja kasvuston korjuu ei ole riittävä toimenpide sadonkorjuuvelvoitteen täyttämiseen. Suojavyöhykkeeltä on korjattava sato jokaisena vuonna. Jos et pysty noudattamaan ehtoja, ympäristökorvaus tulee perua lohkolta lomakkeella 145. Suojavyöhykkeen perustamis- ja hoitotoimenpiteistä, kasvuston tuhoutumisesta, hukkakauran tai muiden rikkakasvien torjunnasta ja kasvuston uudelleen perustamisesta on tehtävä merkintä lohkokohtaisiin muistiinpanoihin.
Suojavyöhykkeitä voidaan perustaa vain kolmen ensimmäisen sitoumusvuoden aikana ja ne on säilytettävä kasvulohkolla sitoumuskauden loppuun asti.
Mahdollisista muutoksista suojavyöhykkeiden hoidossa tiedotetaan kevään 2016 aikana.
Ympäristökorvauksen sitoumusehdot löydät täältä:
http://maaseutuvirasto.mobiezine.fi/zine/82/article-8111
Mavin tiedote suojavyöhykkeistä:
http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/Documents/Suojavyohykkeet.pdf
Lisätiedot: Maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa, 040 5667924, maarit.satomaa@maajakotitalousnaiset.fi , Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ ProAgria Oulu
Liitetiedostot