Mikä muuttuu 2015 -hanke: Kirjaa hoitotoimenpiteet hoitopäiväkirjaan
21.08.2015
Ympäristösopimuksien ehtoina on pitää hoitotoimenpiteistä vuosittain lohkokohtaista hoitopäiväkirjaa. Hoitopäiväkirjaa voi pitää ihan omana word- tai Ecxel-tiedostona tai merkitä toimenpiteet lohkomuistiinpanoihin. Toimenpiteet kannattaa merkitä sitä mukaan kun niitä toteutuu hoidettavalla alueella.
Hoitopäiväkirjasta tulisi ilmetä seuraavat asiat:
- sopimuksen tyyppi
- viljelijän yhteystiedot, tilatunnus
- lohkojen tunnukset ja nimet
- lohkojen pinta-alat
- sopimusvuosi
- mitä alueella on tehty – esim. laidunnus ja laidunpaine, eläinlaji, niitto, raivaus, aidan rakentaminen ja kunnostaminen, johdeaidat
- milloin on tehty
- työn kesto
- toimenpiteiden vaikutus ympäristöön, pohditaan miten hoitosuunnitelmassa asetetut tavoitteet ovat toteutuneet
- mahdolliset erot ELY-keskuksen hyväksymään suunnitelmaan ja minkä vuoksi eroavaisuuksia
- HUOM! jos sopimuksen toteutukseen tulee suuria muutoksia niin neuvottele asioista paikallisen ELY-keskuksen kanssa.
Hoitopäiväkirjaa tarkastellaan tukiin liittyvissä tarkastuksissa. Siitä käy ilmi, onko kohteen hoito toteutunut suunnitelman mukaisesti. Hoitopäiväkirjassa voi myös pohtia onko kohteen hoidossa saavutettu suunnitelmassa asetettuja tavoitteita. Hoitopäiväkirjan pohjalta voidaan miettiä myös seuraavan 5-vuotiskauden hoitotavoitteita ja toimenpiteitä.
Hoitopäiväkirjan yhteyteen voi liittää alueesta myös kartan ja merkitä myös kartalle hoitotoimenpiteitä. Myös kuvat hoidon tuloksista ovat mielenkiintoinen lisä.
Netistä löytyy valmiita hoitopäiväkirjamalleja kun hakee hakusanalla hoitopäiväkirja.Esimerkiksi Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen sivuilta löytyy seuraava esimerkki:
http://perinnemaisemat.fi/pdf/Hoitopaivakirja.pdf
Lisätiedot: Maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa, 040 5667924, maarit.satomaa@maajakotitalousnaiset.fi , Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ ProAgria Oulu
Liitetiedostot