Maidon laadunhallinta
Karjakoon kasvaminen aiheuttaa usein maidon myyntilaadun heikkenemisen. Maidon laatuun liittyvät navetan sisäiset prosessit kaipaavat kasvaneiden tilakokojen osalta päivittämistä. Myös neuvontapalveluiden täytyy pystyä vastaamaan karjakoon kasvuun maidon laadun osalta. Hygienialla on keskeinen merkitys maidon laadunhallinnassa, erityisesti lypsyn yhteydessä tarkat ja yhteinäiset rutiinit ovat tärkeitä hyvän utarehygienian ja -terveyden, ja sitä kautta myös hyvän maidon laadun varmistamisessa.
Alla löydät tietoa ja työkaluja hyvän maidon laadun saavuttamiseksi.
Laadunhallintatyökaluja
- Hyvät toimintatavat automaattilypsyssä - hygienia ohje, Maitohygienialiitto (lisätty 22.1.2013)
- Maidon laadunhallinta automaattilypsytilalla (lisätty 16.11.2012)
- Hygienian merkitys maitotilalla, englantilaisen hygieniakonsultti Alison Coxin tilakäynneistä (15.6.2012)
- Maitotila 2020, maidon laatu -loppuraportti (15.6.2012)
- Ota uusi lypsyrutiini käyttöön! (15.6.2012)
- Lypsyalueen puhtauden ylläpito (15.6.2012)
- Eväitä solutilanteen hallintaan -tietoisku (lisätty 13.4.2012)
- Solutestiohjeet tankkimaidosta: Suomeksi, Viroksi, Venäjäksi, Ruotsiksi ja Englanniksi (15.6.2012)
Kuivittaminen
- Kuivikkeiden varastointi ja kuivitusmenetelmät
- Nautojen lantaisuuden torjunnan ohjeistus, Opinnäytetyö 2009
Päivitetty: 27.10.2016