Luonnonlaitumia ja -laiduntajia juhlitaan 17.6.

08.06.2023

Kansallista luonnonlaidunpäivää vietetään lauantaina 17.6. Päivä juhlistaa luonnonlaitumia sekä niiden hoitajia – lehmiä, lampaita, hevosia ja muita eläimiä – jotka ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta sekä torjuvat luontokatoa.

Teemapäivänä maatilat järjestävät kaikille avoimia tapahtumia myös Muhoksella, Iissä ja Torniossa. Luonnonlaidunlihaa lautasille -tapahtumassa Oulussa on jaossa maistiaisia sekä reseptivinkkejä ja tietoa luonnonlaidunlihan ympäristö- ja ilmastohyödyistä.

Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, jotka vaativat aktiivista hoitoa. Ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät.

– Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat kodin monille kasvi-, perhos- ja kuoriaislajeille. 1960-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia, sanoo Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Oulun maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa.

Luonnonlaidunpäivä Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa

Iin, Tornion ja Oulun tapahtumissa voi jututtaa myös asiantuntijoitamme. Karho-ojan tilalla mukana on Metsähallitus. Luonnonlaidunpäivän tapahtumia järjestetään ympäri Suomea, katso kartta.

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, WWF, Metsähallitus, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.