Luonnonlaidunpäivän 18.6.2022 tapahtumat Pohjois-Pohjanmaalla

18.06.2022

Hailuoto, Muhos, Ii

Kesäkuussa vietetään ensimmäistä kertaa kansallista Luonnonlaidunpäivää! 18.6. järjestettävänä teemapäivänä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä.  

Luonnonlaidunpäivänä 18.6.22 Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n jäsentilat järjestävät tiloillaan avoimien ovien tapahtumia ympäri Suomea. Tiloilla on mahdollisuus tutustua luonnonlaidunnukseen paikan päällä ja kuulla asiantuntijoilta lisää sen vaikutuksista. Päivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luonnonlaidunpäivä

Merkkaa päivä kalenteriisi jo nyt. Tehdään maailman ensimmäisestä Luonnonlaidunpäivästä yhdessä ikimuistoinen!

Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

Tilaisuuksissa on esillä myös Maa- ja kotitalousnaisten Luontotekoja -kampanja. Järjestömme maisema- ja ympäristöasiantuntijat kampanjoivat luonnon monimuotoisuuden edistämisen puolesta vuosina 2022-2024. Vuoden 2022 erityisteemaksi valitsimme laidunnuksen ja sen merkityksen avaamisen niin luonnon monimuotoisuudelle, maisemalle kuin alueiden yleiselle viihtyisyydelle.

Pohjois-Pohjanmaan Luonnonlaidunpäivään osallistuvat tilat:

KUJALAN TILA, HAILUOTO, POHJOIS-POHJANMAA
Aika: 18.6.2022 klo 10.30-11.30 Pöllän lammaslaidun; klo 11-16 Kujalan tila
Paikka: Pöllän lammaslaidun, Lentokentäntie, Hailuoto ja Kujalan tila, Pölläntie 137, Hailuoto  

Kujalan tila sijaitsee Perämeren suurimmassa saaressa Hailuodossa. Tilalla on noin 100 emolehmää, jotka laiduntavat kesät vasikoidensa kanssa Hailuodon merenrantalaitumilla. Myynnissä merenrannalla kasvatettua luonnonlaidunlihaa suoraan tilalta. Tuoreena tai halutessasi pakastettuna. Suoramyyntivalikoimaan kuuluvat myös makkarat, säilykkeet, ohra- ja kauraryynit, kaurahiutaleet sekä maankuulut Löökikastikkeet, joiden valmistus siirtyi Kujalan tilalle kesällä 2014. Nykyisin tilalla toimii myös kujalanburgeri myyntiauton muodossa.

Yhteistyökumppanit: Kujalan Tila, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Rantalaidun- ja Pohjoisen Maisemahelmet -hankkeet  

Ohjelma: Mahdollisuus tutustua Kujalan tilan hoitamaan lammaslaitumeen Pöllässä klo 10.30-11.30, jolloin paikalla asiantuntija. Auton voi jättää Lentokentäntien päähän venesataman luo, jonka itäpuolella laidunalue. Avoimet ovet Kujalan tilalla kello 11-16: tuotemyyntiä ja toiminnan esittelyä. Myynnissä myös tilan omasta luonnonlaidunlihasta valmistettuja burgereita. Maisema-asiantuntija paikalla klo 12-16.

Lisätietoa: maisema- ja ympäristöasiantuntija Kalle Hellström, kalle.hellstrom@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 5253 ja toimitusjohtaja Susanna Kujala, susanna.kujala@kujalantila.fi, 0400 230 614

KARHO-OJAN KARJATILA OY, MUHOS, POHJOIS-POHJANMAA
Aika: 18.6.2022 klo 10-14
Paikka: Karho-ojan karjatila oy, Suokyläntie 511, 91500 Muhos (tilakeskus ja tilan lihapuoti)
Liimanninkosken luontopolku, Suokyläntie 633, 91500 Muhos

Karho-ojan karjatilan charolais-rotuiset naudat hoitavat lähes 300 hehtaaria perinnebiotooppilaitumia Oulun rannoilla. Laitumet sijaitsevat Kempeleenlahden luonnonsuojelualueella, Purnunnokassa, Sarkkirannassa, Välitörmässä ja Kraaselin saaressa. Tilan laiduneläinten luonnonhoitotyöhön voi tutustua esimerkiksi Kempeleenlahden lintutornilta.
Tilan lampaat hoitavat läheisen Liimanninkosken niittyjä. Liimanninkoski kuuluu Rokua Geopark -alueeseen. Liimanninkosken lehtojensuojelualue on perustettu 1992, ja se kuuluu sekä valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan että Natura2000-ohjelmaan. Suojelualueen pinta-ala on noin 40 hehtaaria. Lammaslaidun on osa suojelualuetta.

Yhteistyökumppanit: Karho-ojan karjatila Oy, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Rantalaidun-hanke ja VENE-hanke

Ohjelma: Karho-ojan karjatilan lihapuoti on avoinna luonnonlaidunpäivänä (Suokyläntie 511, Muhos). Tilan väki kertoo tilan toiminnasta. Lihapuodin vieressä on pieni maatalousnäyttely: koneita, eläimiä ja talutusratsastusta.

Lihapuodista voi ostaa karitsaa ja nautaa. Valikoima löytyy verkkokaupasta www.karho-oja.com. Tuotteet ovat pakasteita, joten kylmälaukku on hyvä ottaa mukaan.

Lisätietoa: Anna Saari, Karho-ojan karjatila Oy, anna.saari@karho-oja.com, 050 5728 571
www.karho-oja.com
https://www.facebook.com/karjatila 
@karjatila

Tilakeskuksen läheisyydessä Liimanninkosken luontopolun alueella on infopiste, jossa on esillä luonnonlaidunten hoitoon liittyvää tietoa. Infopisteellä kalankäsittelynäytös ja maistatusta.
Liimanninkoskella voit tutustua alueen vesienhoitoon Muhosjoen valuma-alueella. Paikan päällä Oulun maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa ja Oulun Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Heikki Tahkola.

Lisätietoa: maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa, maarit.satomaa@maajakotitalousnaiset.fi, 040 566 7924

HIASTINHAARA, II, POHJOIS-POHJANMAA
Aika: 18.6.2022 klo 10-15
Paikka: Hiastinhaaran luontopolku ja lintutorni, Hiastinkuja, 91100 Ii

Hiastinlahden alue kuuluu Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen ja on valtakunnallisesti merkittävä lintuvesikohde.
Alueella kulkee kaksi luontopolkureittiä Hiastinhaaran reitti (2 km) ja Patakarin reitti (0,7 km), joka sijaitsee alueen loppupäässä lintutornin ja laavupaikan ympärillä. Molemmat reitit kulkevat pitkospuita pitkin ja reitit soveltuvat maastoltaan hyvin lapsiperheille.
Pohjois-Iin kyläyhdistys on hoitanut alueen luonnonlaidunkohteita yhteistyössä paikallisen lampurin kanssa jo vuodesta 2014. Tänä kesänä Hiastinhaaran ja Patakarin laidunkohteiden lisäksi aloitetaan kunnostamaan Junnilan lammaslaidunta.
Pohjois-Iin kyläyhdistystoiminta täyttää tänä vuonna 35 vuotta ja tämä luonnonlaidunpäivän tapahtuma on osa juhlavuoden tapahtumia.

Yhteistyökumppanit: Pohjois-Iin kyläyhdistys ry, Korpiniityn lammastila, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Ruokaketju näkyväksi – ja Pohjoisen Maisemahelmet -hankkeet.  

Alustava ohjelma: Hiastinhaaran luontopolun alueella infopiste liittyen luonnonlaidunnukseen, Parkkipaikalla myynnissä Korpiniityn lammastilan tuotteita?

Lisätietoa: maisema- ja ympäristöasiantuntija Taru Koskinen, taru.koskinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 731 0368

Lisätietoja