• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Luonnonlaidunpäivän 17.6.2023 tapahtumat Pohjois-Pohjanmaalla
 • Luonnonlaidunpäivän 17.6.2023 tapahtumat Pohjois-Pohjanmaalla

  17.06.2023

  Pohjois-Pohjanmaa

  Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. Luonnonlaidunpäivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä lauantaina ja silloin juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä.

  Tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja teemapäivässä mukana olevat ravintolat tarjoavat luonnonlaidunlihaa. Päivitämme tälle sivulle lisätietoa vuoden 2023 luonnonlaidunpäivästä kevään aikana, mutta merkkaa päivämäärä 17.6.23 jo nyt kalenteriisi. Tutustu alta viime vuonna mukana olleisiin tiloihin!

  Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä. Ne tarjoavat kodin muun muassa monille eri kasvi-, perhos-, ja kuoriaislajeille. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. 60-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia.

  Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat jäljellä olevista perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien lajien elinmahdollisuudet ja ylläpitävät tärkeitä perinnemaisemia.

  Pohjois-Pohjanmaan Luonnonlaidunpäivään 2022 osallistuneet tilat:

  Luonnonlaidunpäivänä tilat järjestävät avoimien ovien tapahtumia ympäri Suomea. Paikan päällä on mahdollisuus tutustua luonnonlaidunnukseen  ja kuulla asiantuntijoilta lisää sen vaikutuksista. Päivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luonnonlaidunpäivä

  Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

  Mukana myös Maa- ja kotitalousnaisten Luontotekoja -kampanja!

  Järjestömme maisema- ja ympäristöasiantuntijat kampanjoivat luonnon monimuotoisuuden edistämisen puolesta vuosina 2022-2024.


  Lisätietoja