Luomuviljelijät ja -asiantuntijat kokoontuvat 22.–23.2. Oulussa

20.02.2017

Pohjoisen Luomupäivät kokoaa 22.–23. helmikuuta Oulun Pohtoon liki 100 luomuviljelijää ja alan asiantuntijaa pohtimaan alan ajankohtaisia aiheita ja luomutuotannon tulevaisuutta.

ProAgria Oulun Maasta markkinoille -hankkeen järjestämät luomupäivät pureutuvat jokaista viljelijää koskettaviin asioihin, kuten rikkakasvien mekaaniseen torjuntaan, luomukauran lajikekokeisiin ja tilojen väliseen yhteistyöhön.

Parin viime kasvukauden oikulliset säät ovat osoittaneet maan peruskunnon puutteet. Näiden asioiden korjaamisesta ja testatuista maanparannusaineista kuullaan esityksiä Oulussa. Luvassa on myös asiaa luomuvalvonnasta, luomuperunatuotannon kehittämisestä, viljelykierroista ja Kanadan luomumaataloudesta.

Toinen seminaaripäivä antaa työkaluja tuotteiden markkinoille viemiseen ja luomuyrittäjyyteen. Mitä vaaditaan tilalta, joka suunnittelee tuotteiden suoramyyntiä? Mitä jalostajat ja ammattikeittiöt odottavat viljelijältä?
Päivien teemat kokoaa toisena seminaaripäivänä yhteen luomupaneeli.

Seminaarin järjestää ProAgria Oulun hallinnoima ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa toteuttama Maasta Markkinoille -hanke yhteistyössä luomualan toimijoiden kanssa. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Suomen suurin luomumaakunta

Pohjois-Pohjanmaa on pinta-alaltaan Suomen suurin luomutuotantoalue. Luomuviljelty peltoala oli viime vuonna 33 066 hehtaaria, 14 prosenttia maakunnan koko peltoalasta.

Keskimääräisen luomutilan pinta-ala on Pohjois-Pohjanmaalla noin 76 hehtaaria, kun koko maassa luomutilan keskikoko on noin 55 hehtaaria.

Vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaalla oli 439 luomutilaa, joista 89 tilaa oli luomukotieläintiloja.

Luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyy uusia viljelijöitä tasaisesti vuodesta toiseen. Tällä hetkellä meneillään oleville luomuperuskursseille Iissä ja Ylivieskassa osallistuu 27 viljelijää.

Lisätietoa:

ProAgria Oulu, Maasta markkinoille -hanke
luomuasiantuntija Anna-Leena Vierimaa, 0400 138 733, anna-leena.vierimaa@proagria.fi
projektipäällikkö Heini Iinatti, 040 555 1674, heini.iinatti@proagria.fi

Pohjoisen Luomupäivien 22.–23.2. ohjelma.

Luomu Pohjois-Pohjanmaalla -lisätietoa